Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Voda ke koupání v Královéhradeckém kraji je většinou v pořádku

Voda v kontrolovaných přírodních i umělých koupalištích v Královéhradeckém kraji pro koupání většinou vyhovuje. Zhoršená jakost vody způsobená zvýšeným počtem sinic a chlorofylu-a při snížené průhlednosti vody je pouze v Oborském rybníku u Jinolic na Jičínsku a na Stříbrném rybníku v Hradci Králové. U některých vnímavých jedinců by se tam mohly vyskytnout zdravotní potíže, proto je doporučeno se osprchovat po koupání v místě čistou vodou, vyplynulo z informací uveřejněných dnes na webu Krajské hygienické stanice v Hradci Králové.

Koupací sezona kvůli nevyhovující kvalitě vody v polovině července skončila na koupališti ve volné přírodě v Dolcích u Trutnova, rekreační areál je dál v provozu. Hygienici tam vodu označují za nebezpečnou pro koupání.

Hygienici v tomto týdnu udělali kromě Jinolic a Stříbrného rybníka rozbory jakosti vody také na vodní nádrži Rozkoš u Velké Jesenice na Náchodsku, na koupalištích ve volné přírodě v Dachovech u Hořic na Jičínsku, ve Vrchlabí – Vejsplachách, v Teplicích nad Metují, na koupališti v Mladých Bukách – Sejfech a také na Tyršově koupališti ve Dvoře Králové nad Labem, všude tam je voda vhodná ke koupání bez omezení.

Bez závad by měly mít vodu i nádrže ke koupání v Pecce na Jičínsku, v Sobotce na Jičínsku a koupaliště v Rychnově nad Kněžnou ve Včelném. V těchto nádržích byly odběry vody provedeny od 12. do 18. července. Také všechna umělá koupaliště v Královéhradeckém kraji mají vodu vyhovující kvality.

U koupališť ve volné přírodě, nádrží a koupacích oblastí podle hygieniků nelze vyloučit změnu v jakosti vody v důsledku přívalových srážek a možných splachů z okolí. Jakost vody sledují pouze na vodních plochách uvedených na svých webových stránkách. Koupání na ostatních nekontrolovaných vodních plochách je na vlastní nebezpečí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ondřej Littera

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Královéhradecký, koupání, Královéhradecký kraj, rybník, Hradec Králové, okres Jičín, Krajská hygienická stanice, Trutnov, Dolce, Velká Jesenice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda ke koupání v Královéhradeckém kraji je většinou v pořádku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.