Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hradecký kraj ukončí provoz asistenčního centra pro uprchlíky

Královéhradecký kraj chce do poloviny srpna uzavřít Krajské asistenční centrum pro Ukrajinu (KACPU) v budově u hradeckého autobusového nádraží. Zájem o jeho služby oproti předchozím měsícům klesl. Služby uprchlíkům budou zachovány, ale už ne centrálně. Hradecké KACPU funguje od 2. března. Původní nepřetržitý provoz centra kraj kvůli klesajícímu zájmu postupně zkracoval. Centrum je od pondělí 11. července v provozu tři dny v týdnu, před tím fungovalo každý všední den.

"Nejpozději do 15. srpna chceme uzavřít KACPU v krajské budově Na Okrouhlíku. Administrativní služby pro ukrajinské občany budou jednotlivé složky poskytovat na svých běžných pracovištích. Bude to daleko efektivnější pro všechny, a to z důvodu nízkého zatížení centra oproti předchozím měsícům," uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).

Podle něj získané zkušenosti za pět měsíců provozu KACPU umožnily zoptimalizovat všechny jeho procesy. "Víme, že je dokážeme poskytovat decentralizovaně. KACPU tedy nejdéle od 15. srpna nebude na jednom centrálním místě, ale na více pracovištích. Termín a umístění jednotlivých stanovišť upřesníme na základě jednání, které by mělo proběhnout v tomto týdnu," dodal hejtman.

Minulý týden hradecké středisko KACPU odbavilo 212 uprchlíků z Ukrajiny, což bylo v mezitýdenním porovnání o devět méně. V týdnu od 18. července odbavilo celkem 212 uprchlíků, z toho 24 získalo přes databázi hasičů ubytování. V týdnu od 11. července zaregistrovalo celkem 221 uprchlíků, z toho 17 sehnali hasiči ubytování. V červnu se týdenní počty odbavených pohybovaly na úrovni kolem 320 osob.

Největší nápor středisko zažívalo v prvních týdnech po invazi Ruska na Ukrajinu 24. února. Například ve druhém březnovém týdnu středisko odbavilo téměř 3 900 uprchlíků, tedy skoro 600 denně.

Od začátku fungování hradecké KACPU zaregistrovalo celkem 17 774 Ukrajinců, ubytování přes databázi hasičů získalo 2640 z nich. V pondělí odbavilo 69 uprchlíků, z toho 27 získalo ubytování. Před týdnem v pondělí středisko zaregistrovalo 77 osob, z toho 12 lidí dostalo ubytování, uvedli hasiči.

Do konce března hradecké KACPU fungovalo v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové, od 31. března sídlí v krajské administrativní budově poblíž autobusového a vlakového nádraží v ulici Na Okrouhlíku.

Centrum zabezpečuje prvotní administrativní kontakt pro uprchlíky z Ukrajiny, zajišťuje registraci, sjednání zdravotního pojištění, potřebných dokladů a další agendu. Zároveň centrum Ukrajincům zařídí v případě potřeby umístění a dopravu do dočasného ubytování.

Jako první v Česku ukončilo provoz KACPU v Praze, důvodem bylo vyčerpání ubytovacích kapacit. Praha ale 11. července po necelém měsíci jeho fungování znovu obnovila. Pražské centrum nyní funguje a poskytuje Ukrajincům všechny služby až na zajištění ubytování s výjimkou nouzového přespání ve stanových městečkách a zprostředkování státních lůžek Správy uprchlických zařízení.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, Ukrajina, správa, migrace, Královéhradecký, kraj, uprchlík, Královéhradecký kraj, Okrouhlice, Martin Červíček, ODS, Praha, ruská invaze na Ukrajinu, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj ukončí provoz asistenčního centra pro uprchlíky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.