Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Krve a krevní plazmy není nikdy dost. Během darování v Hradci Králové lidé zjistí svou krevní skupinu

Krev a krevní plazma v České republice v současné době sice stačí, ale jejich zásoby nejsou ideální. Nemocnice i soukromá odběrová místa se snaží motivovat lidi k darování. Například k vyrobení léků pro jednoho pacienta na rok je třeba provést tisíce odběrů krevní plazmy.

„Proto se stále snažíme přicházet s novými způsoby, jak dárce motivovat. Nyní jsme začali našim pravidelným dárcům nabízet zjištění krevní skupiny, které provádí akreditovaná laboratoř,“ uvedl v tiskové zprávě Jan Štěpánek ze sítě plazmacenter sanaplasma. Jedno z nich funguje i v Hradci Králové. 

Krevní skupiny známe teprve od počátku 20. století  

Krevní skupiny byly objeveny teprve na počátku 20. století. Všechny čtyři skupiny popsal v roce 1907 český psychiatr Jan Janský. Podle jeho záběrů se krev dělí podle přítomnosti antigenů na A, B, AB a 0. Nejčastější skupinou je krevní typ 0. Naopak nejmenší zastoupení v České republice mají dárci s krevní skupinou AB.  

Použití nesprávné krve při transfuzi vyvolá v těle reakci, která může způsobit smrt. Správná identifikace krevní skupiny je proto naprosto klíčovým parametrem moderní medicíny.  

Například člověk s krví AB+ může obdržet transfuzi od jakéhokoli dárce. Je tak všeobecně označován za univerzálního příjemce. Naopak krev skupiny 0- může být darována všem. Jde tedy o univerzálního dárce. Jinak to však funguje u krevní plazmy, tady je kompatibilita zcela opačná. Univerzální dárce je AB, univerzální příjemce 0. 

V ČR chybí zhruba 100 tisíc pravidelných dárců krve  

Společnost pro transfuzní lékařství v roce 2019 vydala doporučení, ve kterém se píše o minimálním množství pravidelných dárců krevní plazmy a plné krve. Aby byla zásoba těchto látek dostačující je třeba 300 tisíc pravidelných dárců krevní plazmy a 400 tisíc dárců plné krve. Jen pro představu. České republice v současnosti chybí zhruba 100 tisíc pravidelných dárců. 

Například Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové uskutečnilo 17,2 tisíce odběrů krve a 14,7 tisíc odběrů krevní plazmy. Podstatná je informace, že i přes úbytek vhodných dárců nemocnice nedostatkem krve netrpí. „Fakultní nemocnice zve dárce krve prostřednictvím rezervačního systému k odběrům průběžně, aby nedocházelo k nedostatku krve," uvedl pro ČTK mluvčí hradecké nemocnice Jakub Sochor.  

Darovat krev může každý zdravý člověk ve věku 18–65 let. Tělesná hmotnost dárce krve by měla být minimálně 50 kilogramů. V případě darování plazmy nebo krevních destiček musí být hmotnost dárce minimálně 60 kilogramů. 

Ohodnoť článek

Foto sanaplasma

Štítky krev, plazma, dárce, darování, transfuze, podmínky, Hradec Králové, Královéhradecký, kraj, ČR, registr, motivace, krevní plazma, krevní skupina, Česko, nemocnice, Jan Štěpánek, Jan Janský, Jakub Sochor, Fakultní nemocnice Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krve a krevní plazmy není nikdy dost. Během darování v Hradci Králové lidé zjistí svou krevní skupinu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.