Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Žena chtěla prodat dětské lehátko za tisícovku. Přišla o 278 tisíc korun

O podvodech na internetu už by se dala napsat kniha. Byla by delší než Nekonečný příběh autora Michaela Ende. Další obětí podvodu v Královéhradeckém kraji je žena, která se na jednom z bazarových serverů pokusila prodat dětské lehátko za 1,2 tisíce. Nakonec přišla o 278 tisíc korun.

„Se zájemkyní o koupi se domluvila na převzetí zboží prostřednictvím kurýrní služby. Pachatelka poškozené následně přes komunikační aplikaci zaslala odkaz, kde měla vyplnit potřebné informace,“ uvedla na webu policie mluvčí Lucie Konečná.  

Problém byl v tom, že nešlo o informace o kupujícím. Podvedená na odkazu vyplnila údaje o své platební kartě a přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. Z něho ji následně zmizelo přes čtvrt milionu korun.  

Za poslední týden policie v kraji řeší 20 internetových podvodů. Celková škoda tři miliony korun

O počítačové kriminalitě píše Hradecká Drbna pravidelně. Velice často jde o podvodné inzeráty nebo investice do kryptoměn. Během posledního týdne se s podobnými podvody doslova roztrhl pytel. Jen za posledních sedm dnů musí policie v...

„Zloději a podvodníci své podvody neustále zdokonalují a je stále obtížnější podvodný e-shop na první pohled rozeznat. Také reklama či odkazy na tyto obchody se mimo běžné prostředí internetu objevují stále častěji i na sociálních sítích,“ uvádí mluvčí policie.  

Obecné zásady k ochraně osobních dat a peněz:  

  • V žádném případě nesdělujte k Vaší osobě žádné citlivé údaje ani bezpečností údaje z vaší platební karty, nebo přístupové údaje k online bankovnictví.  
  • Nikdy nikomu nesdělujte a ani nepřeposílejte bezpečnostní / autorizační kód, který Vám přišel formou SMS zprávy.  
  • Myslete na to, že útočník dokáže napodobit jakékoliv telefonní číslo, odesílatele SMS zprávy, ale třeba i e-mailovou adresu.  
  • Nikdy nikomu neumožňujte vzdálený přístup do Vašeho počítače.  
  • Sledujte a pečlivě čtěte informace od Vaší banky v internetovém bankovnictví.  
  • Při každém vstupu do internetového bankovnictví kontrolujte, zda odpovídá doména přihlašovací stránky. Toto platí vždy, když někam zadáváte své osobní nebo přihlašovací údaje.  
  • Aktualizovat software, antivirový program, firewall.  
  • Během, nebo po takovémto podezřelém hovoru, si zaznamenejte údaje, které Vám útočník sdělil (jména, e-mailové adresy, čísla účtů, odkazy na webové stránky apod.)  

Ohodnoť článek

Foto Karolina Grabowska | Pixabay

Štítky policie, krimi, bazar, podvod, Náchodsko, okradená, internet, on-line, prevence, Michael Ende, internetové bankovnictví, Královéhradecký kraj, Lucie Konečná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena chtěla prodat dětské lehátko za tisícovku. Přišla o 278 tisíc korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.