Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hradec Králové si od nemocnice půjčí ubytovnu. Umístí do ní uprchlíky z Ukrajiny

Město Hradec Králové si formou bezplatné výpůjčky převezme od Fakultní nemocnice Hradec Králové její bývalou ubytovnu a připraví ji pro ubytování až 70 uprchlíků z Ukrajiny. Do ubytovny by se měli přestěhovat uprchlíci, kteří zatím bydlí v internátu krajské střední školy Vocelova. Kraj internát od září potřebuje mít volný pro žáky školy.

Než se transakce dokončí, bude mít město ubytovnu k dispozici formou výpůjčky a bude moci v objektu udělat i úpravy. "Chceme tím pomoci kraji, který potřebuje internát pro studenty a nemá v Hradci Králové kapacitu, kam by Ukrajince umístil," řekl náměstek primátora pro majetek Pavel Marek (za ANO).

Zatím město na jaře v ubytovně upravilo jedno patro pro ubytování 20 až 25 uprchlíků. Následně tako ubytovací kapacita přešla pod stát, který ji ale dosud nevyužil. "V ubytovně chceme opravit další dvě patra, aby ubytovna mohla ve druhé polovině srpna přijmout celkem až 70 lidí. Náklady na úpravy odhadujeme do tří milionů korun," řekl Marek.

Do ubytovny by se přestěhovalo 50 až 60 Ukrajinců z krajského internátu, který je v Malšovicích nedaleko od ubytovny. Ukrajinci, kteří v internátu žijí, již mají v Hradci Králové vazby, například ve městě pracují nebo jejich děti chodí do hradeckých škol.

Příliv uprchlíků z Ukrajiny do Královéhradeckého kraje v posledních týdnech zeslábl. Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) v Hradci Králové v minulém týdnu odbavilo 221 uprchlíků z Ukrajiny. V červnu se týdenní počty odbavených pohybovaly na úrovni kolem 320. Zájem uprchlíků o zajištění ubytování byl minulý týden nejnižší od otevření centra na začátku března. Centrum minulý týden zajistilo ubytování 17 uprchlíkům.

Celkem hradecké KACPU po vypuknutí války na Ukrajině zaregistrovalo od 2. března téměř 17,5 tisíc uprchlíků, 80 procent z nich tvoří ženy a děti. Ubytování středisko zajistilo 2590 lidem, tedy 15 procentům registrovaných.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto czecot.cz

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, správa, boje, migrace, byty, školy, Hradec Králové, Královéhradecký, uprchlík, ubytovna, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Pavel Marek, ANO 2011, ruská invaze na Ukrajinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

IVAN FILIPEC

Pokud to jsou uprchlíci z oblasti východní hranice, jsou to skuteční uprchlíci. Pokud jsou z oblasti západu, jsou to pouze lidé, kteří sem přišli za lepším a zneužívají nš systém. To není z mé hlavy, to vím od samotných Ukrajinců. Říkají jak jsme hloupí.

Neděle, 24. července 2022, 11:46Odpovědět

Hradec Králové si od nemocnice půjčí ubytovnu. Umístí do ní uprchlíky z Ukrajiny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.