Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Správa Krkonošského národního parku varuje před požáry v Krkonoších

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) nabádá návštěvníky Krkonoš k obezřetnosti kvůli suchu a zvýšenému riziku vzniku požáru. Měli by se vyvarovat rozdělávání a udržování otevřených ohňů. V lesích je zakázáno i kouřit. Meteorologové varovali před vedry, která tento týden zasáhnou Česko.

Nejvyšší teploty v Královéhradeckém kraji ve středu ve stínu přesáhnou 30 stupňů Celsia, na horách bude 25 až 28 stupňů. Horké počasí má trvat i v dalších dnech, přičemž možné bouřky či dešťové přeháňky situaci nezlepší.

"Zvýšené riziko vzniku požáru existuje nejenom v lesích, ale i na loukách či třeba na smilkových trávnících krkonošské tundry. Zesílenou pozornost požárním rizikům v současné době věnují také naši strážci a lesníci v terénu. Žádáme přesto zároveň návštěvníky, aby si všímali svého okolí a hlásili jakýkoli zárodek možného požáru, kterého by si na svých cestách v Krkonoších všimli," mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Lidé mohou v těchto případech volat buď přímo hasičům na nouzovou telefonní linku 150, případně na linku Integrovaného záchranné systému 112 nebo na pohotovostní telefonní číslo Správy KRNAP 737 211 113.

Ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch varoval před zapalováním svíček u nejrůznějších pomníků a božích muk, včetně těch daleko od obydlených míst. "Svíčky jsou mnohdy pokroucené se stopami hoření plastového obalu. Zejména v tyto suché dny je riziko, že od svíčky chytne tráva a od ní les, obrovské. Se vší vážností proto apeluji na všechny, aby od této praxe, která představuje porušení lesního zákona, upustili a svíčky do přírody vůbec nenosili," řekl Böhnisch.

Uvedené zákazy, jako je táboření ve volné přírodě mimo vyhrazená místa, zákaz kouření v lese, rozdělávání ohňů a podobně, podle Správy KRNAP vyplívají nejen z lesního zákona, ale také ze zákona o ochraně přírody a krajiny.

Požáry ve volné přírodě v Krkonoších nejsou podle Drahného časté, poslední rozsáhlejší zasáhl v roce 2018 Labskou louku na hřebenech Krkonoš. Na ploše asi 30 hektarů hořely porosty kleče, zakrslých smrků, smilky tuhé, borůvčí a rašeliniště. Příčinou byla zřejmě něčí nedbalost. Tento požár nebyl ale v Krkonoších na hřebenech hor nad hranicí lesa v novodobé historii prvním. Například v 80. letech požár zasáhl tundru u Luční boudy.

"Pravidelně probíhají ve spolupráci s hasiči cvičení, například letos na jaře se uskutečnilo u Poniklé v Krkonoších," řekl dnes Drahný.

KRNAP se i s ochranným pásmem rozkládá na 55 tisících hektarech na území okresů Trutnov, Semily a Jablonec nad Nisou. Společně s polským národním parkem tvoří největší chráněnou přírodní oblast ve střední Evropě. Krkonoše jsou unikátní mozaikou horských ekosystémů a pro svou podobu se Skandinávií jsou někdy označované jako ostrov tundry uprostřed Evropy. Svahy hor pokrývají horské lesy a louky, horní partie hřebenů porůstá borovice kleč, alpínské trávníky a rašelinná společenstva.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Jihomoravského kraje

Štítky ČR, rekreace, požár, rezervace, počasí, Krkonoše, Krkonošský národní park, les, Správa Krkonošského národního parku, Česko, louka, Robin Böhnisch, Královéhradecký kraj, Luční bouda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správa Krkonošského národního parku varuje před požáry v Krkonoších  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.