Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Hradci Králové jde do obecních voleb rekordních 16 subjektů. O tři více než minule

Přihlášky k registraci pro zářijové komunální volby v Hradci Králové podalo 16 subjektů, což je o tři více než v roce 2018. Volby budou 23. a 24. září a v Hradci Králové budou voliči opět vybírat 37 zastupitelů. Ve volbách roku 2018 se do zastupitelstva dostalo sedm stran.

Podaných 16 kandidátek představuje nejvyšší počet od prvních svobodných voleb v roce 1990. Dosud nejvyšší počet stran kandidoval do hradeckého zastupitelstva v roce 2014, a to 15. Nejnižších 11 subjektů kandidovalo v letech 1994 a 2006.

Hradecká radnice nyní předložené kandidátní listiny zkontroluje. Zmocněnci kandidujících stran budou mít následně možnost případné nedostatky odstranit. O registraci či odmítnutí přihlášky úřad rozhodne do 6. srpna.

Kandidátní listiny registračnímu úřadu do termínu k dnešním 16:00 podaly hnutí ANO 2011, Česká pirátská strana, ČSSD, uskupení Demokratická strana zelených - Za práva zvířat - sdružení DSZ - Za práva zvířat a NK, uskupení Hradec rozumem, koalice Hradecký demokratický klub (HDK) a TOP 09 s podporou Hradeckých patriotů a LES, uskupení Hradečáci, uskupení Hradečtí kantoři a Nestraníci, lidovecká Koalice pro Hradec, KSČM, ODS, strana Roma Luma, hnutí Rozvíjíme Hradec, STAN, SPD a uskupení Změna pro Hradec a Zelení.

Za hnutí ANO podle zjištění ČTK bude kandidátkou na primátorku krajská zastupitelka Jana Šandová. Jednička ANO v roce 2018 a současná náměstkyně primátora pro ekonomiku Monika Štayrová a současný náměstek primátora pro majetek Pavel Marek by měli kandidovat z nižších míst. Koalici HDK a TOP 09 povede prorektorka Univerzity Hradec Králové a hradecká zastupitelka Pavlína Springerová (HDK). Lídrem ODS bude ředitel hradecké městské policie Miroslav Hloušek. O pozici jedničky ODS se ucházel i primátor Alexandr Hrabálek, ale při vnitrostranické volbě neuspěl a kandidovat bude z pátého místa. Na sedmém místě bude za ODS kandidovat náměstek primátora pro investice Jiří Bláha.

Jedničkou Koalice pro Hradec bude vodohospodářka Růžena Divecká, Piráty opět povede poradce ve strojírenství Pavel Vrbický. Změnu pro Hradec a Zelené znovu povede zastupitel a člen rady města Adam Záruba. V čele kandidátky KSČM je znovu bývalá krajská radní pro školství Táňa Šormová. Lídrem hnutí STAN bude logistik Luboš Hoker. Jedničkou hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) bude středoškolská učitelka a ekonomka Irena Němcová. Sociální demokracii se do hradeckého zastupitelstva po čtyřleté pauze pokusí vrátit z pozice lídra obchodní manažer Jan Král.

Lídrem hnutí Rozvíjíme Hradec bude senátor, hradecký a krajský zastupitel a právník Jan Holásek. Nový volební subjekt Hradečtí kantoři a Nestraníci povede ředitel ZŠ Mandysova Jan Faltýnek. Lídrem nového uskupení Hradec rozumem bude advokát a krajský předseda strany PRO Zdeněk Cvejn.

Po volbách v roce 2018 koalici vytvořilo vítězné hnutí ANO s ODS a uskupením Změna pro Hradec a Zelení. Po odchodu Změny a Zelených se však koalice na podzim 2020 rozpadla a nová nevznikla. Dalšími stranami v nynějším zastupitelstvu jsou HDK, Piráti, Koalice pro Hradec a KSČM.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, obce, Královéhradecký, Hradec Králové, Hradecký demokratický klub, ODS, ANO 2011, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Česká pirátská strana, KSČM, Demokratická strana zelených, koalice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové jde do obecních voleb rekordních 16 subjektů. O tři více než minule  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.