Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové požádal ministra o uvolnění z funkce

Ředitel Fakultní nemocnice (FN) Hradec Králové Vladimír Palička dnes požádal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) o uvolnění z funkce. Ministr jeho žádost přijal s tím, aby nemocnici vedl do doby, než ministerstvo zdravotnictví ve výběrovém řízení vybere vhodného nástupce. Konkurz na ředitele hradecké FN vypíše ministerstvo v nejbližších dnech, řekl dnes při návštěvě nemocnice Válek. Šestasedmdesátiletý Palička chce v hradecké FN dál působit. V čele nemocnice nahradil v srpnu 2016 kvůli konfliktu zájmu odvolaného Romana Prymulu, pozdějšího ministra zdravotnictví.

"Pana ministra jsem požádal o uvolnění z funkce ředitele fakultní nemocnice, což je věc, kterou jsem měl dlouho v hlavě a nechtěl jsem odcházet v době vrcholící pandemické situace. Teď je ta doba, kdy je to vhodné," řekl novinářům Palička.

Tento krok vysvětlil i dobou působení ve zdravotnictví. "Jako lékař pracuji 52 let, myslím, že je to doba, kdy člověk může uvažovat o tom, že by trochu zvolnil. Nemocnici prospěje, když dostane mladší nové vedení. Žádné jiné důvody nemám než to, že po šesti letech ve funkci je čas, aby člověk zvažoval jestli má pokračovat, nebo jestli se může věnovat rodině a zálibám," řekl dnes Palička. Žádného svého nástupce ministrovi nedoporučil.

Válek zdůraznil, že ředitele hradecké FN neodvolává. "Kdybych chtěl ředitele odvolat, tak ho odvolám. Tady dochází k výměně, která se čekala, o které jsme se bavili delší dobu. S panem ředitelem jsme se domluvili, že přes srpen bude výběrové řízení. Slíbil mi, že do září bude dál vést nemocnici, a pak dojde k předání," řekl Válek.

Paličkovi předal čestné uznání ministra zdravotnictví jako ocenění jeho mnohaleté, úspěšné práce ve zdravotnictví. "Profesor Palička je velkým odborníkem a velmi dobrým ředitelem FN HK. Děkuji mu za jeho dlouholetou službu, po níž odevzdává nemocnici v lepším stavu, než ve kterém se jejího vedení ujímal. Předpokládám, že se bude i nadále věnovat aktivitám ve FN HK," uvedl Válek.

"Troufnu si říci nahlas, že nemocnici předávám ve velmi dobrém stavu. Nyní hospodaříme s rozpočtem 9,8 miliardy korun, je to obrovský podnik s více než pět tisíc zaměstnanci," řekl Palička.

Nemocnici se v posledních letech podařilo například vybudovat přístavbu pro lineární urychlovače či novou moderní budovu Transfuzního oddělení. V současnosti centralizuje laboratorní obory a rozšiřuje pracoviště molekulární biologie, které mimo jiné provádí testování na covid-19. Nemocnice také pokračuje v přípravách projektu Modernizace chirurgických oborů a také v přípravě stavby nové budovy Kliniky infekčních nemocí.

"Panu ministrovi jsem slíbil, že se budu věnovat jedné ze stavebních aktivit, a to rekonstrukci laboratorních provozů a oborů, což je akce za 250 milionů korun. Mimo to předpokládám, že zůstanu alespoň v části úvazku aktivním lékařem, jako dosud," řekl Palička.

Hradecká FN patří k největším zdravotnickým zařízením ve východních Čechách, má více než 40 pracovišť a pacientům nabízí téměř 1400 lůžek. Ročně je tam hospitalizováno přes 40 tisíc pacientů, v posledních letech zhruba 27 tisíc je operováno.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Vlastimila Válka

Štítky ČR, nemocnice, vláda, Hradec Králové, Vlastimil Válek, Fakultní nemocnice Hradec Králové, ministr zdravotnictví, Roman Prymula, TOP 09, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové požádal ministra o uvolnění z funkce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.