Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Letošní červen byl v Česku čtvrtý nejteplejší od roku 1961, hodně pršelo

Letošní červen patřil v Česku k nejteplejším za posledních šest desítek let. Současně byl bohatý na srážky, panovaly ale velké regionální rozdíly a víc pršelo v Čechách než na Moravě. Průměrná měsíční teplota vzduchu dosáhla minulý měsíc 18,7 stupně Celsia, což je o 2,2 stupně víc než takzvaný normál z let 1991 až 2020. Jde tak o čtvrtý nejteplejší červen od roku 1961, kam sahají republikové statistiky průměrných teplot.

"Červen 2022 na území ČR hodnotíme jako teplotně silně nadnormální a srážkově nadnormální. Průměrná délka slunečního svitu byla tento měsíc 206 hodin, což činí 122 procent normálu 1991-2020," shrnuli meteorologové.

Zatím nejteplejší červen od roku 1961 zažili Češi v roce 2019, kdy průměrná teplota činila 20,7 stupně. Naopak nejnižší průměrnou teplotu za červen zaznamenali meteorologové v roce 1985, a to jen 13 stupňů.

Také podle měření v pražském Klementinu, kde sledují počasí bezmála dvě a půl století, byl letošní červen výjimečně teplý. V historických tabulkách vedených od roku 1775 mu patří páté místo. Průměrná měsíční teplota se na nejstarší stanici v zemi dostala na 22,3 stupně Celsia.

Na území Čech dosáhla průměrná červnová teplota vzduchu 18,6 stupně, na Moravě a ve Slezsku byla o 0,3 stupně vyšší. Nejvyšší denní maximální teplotu 39 stupňů naměřili 19. června v Řeži u Prahy, což znamenalo i rekordní červnovou teplotu od začátku měření. Nejnižší denní minimum, minus 3,6 stupně, zaznamenala 3. června stanice Jizerka, rašeliniště.

Srážek bylo v červnu víc než obvykle v uplynulých desetiletích. Průměrný měsíční úhrn 101 milimetrů, tedy 101 litrů na metr čtvereční, představuje 123 procenta normálu 1991-2020. Nejvíce srážek spadlo v Jihočeském a Středočeském kraji a v Praze. Nejméně deštivý byl červen v Karlovarském kraji. Na území Čech spadlo v červnu 112 milimetrů srážek, což představuje 137 procent dlouhodobého normálu, zatímco Morava a Slezsko se 79 milimetry skončily pod průměrem. Rozdíl podle meteorologů způsobily hlavně vydatné přívalové srážky v závěru měsíce, které se vyskytovaly převážně na území Čech. V pražských Komořanech spadlo 20. června za pět minut téměř 17 milimetrů srážek. Extrémně pršelo v některých regionech také 24. června, kdy za den spadlo na 30 stanicích standardní sítě Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) víc než 50 milimetrů srážek. Více než 100 milimetrů za 24 hodin spadlo tento den v Komořanech a na stanici Jíloviště ve středních Čechách.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tim Hill | Pixabay

Štítky červen, počasí, ČR, léto, rekord, nejteplejší, 1961, déšť, Česko, Morava, Český hydrometeorologický ústav, Praha, Slezsko, Středočeský kraj, Komořany, Klementinum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní červen byl v Česku čtvrtý nejteplejší od roku 1961, hodně pršelo  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.