Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

PŘEHLED: V Hradci Králové půjde do voleb nejméně 13 subjektů. Stejně jich bylo i v roce 2018

O hlasy voličů v zářijových komunálních volbách v Hradci Králové by se mělo ucházet nejméně 13 subjektů. Při posledních volbách v roce 2018 v Hradci Králové kandidovalo právě 13 subjektů a do zastupitelstva se dostalo sedm z nich. Na podání kandidátních listin mají strany čas do úterý 19. července do 16:00. Do pondělí 11. července do 12:00 kandidátku podaly čtyři subjekty, uvedl magistrát.

Ze 13 stran, které oznámily záměr kandidovat, stojí v pěti případech v čele kandidátek ženy. Ze sedmi stran v současném zastupitelstvu čtyři z nich, a to hnutí ANO, Hradecký demokratický klub, ODS a Koalice pro Hradec, postavily do čela kandidátek nové tváře. Lídry ze současných stran v zastupitelstvu neměnili Piráti, KSČM a uskupení Změna pro Hradec a Zelení.

Za hnutí ANO, které volby v Hradci Králové v roce 2018 vyhrálo, bude jedničkou a kandidátkou na primátorku krajská zastupitelka Jana Šandová. Jednička ANO v roce 2018 a současná náměstkyně primátora pro ekonomiku Monika Štayrová by měla kandidovat z desátého místa. Ze 12. místa by za ANO měl kandidovat současný náměstek primátora pro majetek Pavel Marek.

Hradecký demokratický klub (HDK) vytvořil koalici s TOP 09 pod názvem Za Hradec a jeho kandidátkou na primátorku a jedničkou kandidátky bude prorektorka Univerzity Hradec Králové a hradecká zastupitelka Pavlína Springerová (HDK). V čele kandidátky vystřídala Zdeňka Finka (HDK), který byl v letech 2010 až 2018 primátorem Hradce Králové a od podzimu 2020 je radním Královéhradeckého kraje pro zdravotnictví.

Lídrem ODS bude ředitel hradecké městské policie Miroslav Hloušek. O pozici jedničky občanských demokratů se ucházel i primátor Alexandr Hrabálek, ale při vnitrostranické volbě neuspěl a kandidovat bude z pátého místa. Na sedmém místě bude za ODS kandidovat náměstek primátora pro investice Jiří Bláha.

Jedničkou lidovecké kandidátky Koalice pro Hradec bude vodohospodářka Růžena Divecká. Vystřídá Annu Maclovou, která kandidátku KDU-ČSL vedla ve volbách v letech 2014 a 2018. Jedničkou kandidátky Pirátů bude opět obchodně-technický poradce ve strojírenství Pavel Vrbický. Uskupení Změna pro Hradec a Zelení znovu povede zastupitel a člen rady města Adam Záruba. Kandidátku KSČM opět povede bývalá krajská radní pro školství Táňa Šormová.

ANKETA: Kdo by se měl stát dalším primátorem? Hradec Králové by mohl poprvé v historii získat primátorku

V posledním volebním období je primátorem Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS). Už teď je ovšem prakticky jisté, že svou pozici po volbách neobhájí. O jeho místo se ucházejí učitelé, ředitel základní školy i stávající zastupitelé. Kdo by se měl...

Do zastupitelstva se budou chtít dostat i další strany a také nová uskupení. Hnutí STAN bude kandidovat samostatně a jeho lídrem bude logistik Luboš Hoker. Před čtyřmi lety STAN kandidoval v koalici se Svobodnými. Jedničkou hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) bude středoškolská učitelka a ekonomka Irena Němcová. Na kandidátce SPD budou také kandidáti nominovaní stranou Trikolora. Sociální demokracii se do hradeckého zastupitelstva po čtyřleté pauze pokusí vrátit z pozice lídra obchodní manažer Jan Král.

Lídrem nově vzniklého hnutí Rozvíjíme Hradec bude senátor, hradecký a krajský zastupitel a právník Jan Holásek. Nový volební subjekt vedený řediteli městem zřizovaných škol, který má název Hradečtí kantoři a Nestraníci, povede ředitel ZŠ Mandysova Jan Faltýnek. Nové uskupení Hradec rozumem vytvořily čtyři subjekty, a to strany PRO a Svobodní, hnutí BOS a hnutí Cesta odpovědné společnosti. Jeho lídrem bude advokát a krajský předseda strany PRO Zdeněk Cvejn.

Po volbách v roce 2018 vytvořilo v Hradci Králové koalici vítězné hnutí ANO s ODS a uskupením Změna pro Hradec a Zelení. Po odchodu Změny a Zelených se však koalice na podzim 2020 rozpadla a nová nevznikla.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky ČR, volby, obce, Královéhradecký, kraj, 2022, zastupitelstvo, Hradec Králové, hlasování, přehled, ANO 2011, ODS, Hradecký demokratický klub, koalice, Česká pirátská strana, KSČM, primátor, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: V Hradci Králové půjde do voleb nejméně 13 subjektů. Stejně jich bylo i v roce 2018  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.