Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

O titul Vesnice roku 2022 se uchází 13 obcí. Za hradecký kraj Žďár nad Metují

O titul Vesnice roku 2022 se uchází celkem 13 obcí z celé České republiky. Za Královéhradecký kraj je to Žďár nad Metují, který ovládl krajské kolo. Anketu každoročně vyhlašuje Ministerstvo pro místní rozvoj. Na výherce čeká odměna ve výši 2,6 milionu korun. Vyhlášení se bude konat 17. září na tradičním Jarmarku venkova v Luhačovicích.

Odborná porota hodnotila koncepční dokumenty, společenský život, podnikání, občanskou vybavenost nebo třeba přístup k energiím nebo přírodní prvky a zeleň v obci. O titul se letos ucházelo 175 obcí. Do finále se jich dostalo 13.  

V celostátním kole bude Královéhradecký kraj reprezentovat Žďár nad Metují s 668 obyvateli. Ta bodovala v krajském kole, které se vyhlašovalo na začátku června. Díky tomuto úspěchu už obec získala jeden milion korun.  

„Nejraději bychom za to nakoupili prasata, pivo a pořádně to oslavili,“ vtipkoval po telefonu s redakcí starosta Žďáru nad Metují Pavel Šubíř. Obec má v současné době rozestavěné interiéry hasičské zbrojnice a zemědělskou expozici. Peníze tak pravděpodobně padnou na zaplacení vícenákladů spojených se současnou ekonomickou situací a inflací. 

Královéhradecký kraj má svou vesnici roku 2022. Nejlépe z ankety vyšel Žďár nad Metují

I během letošního roku hejtmanství vybralo Vesnici roku v Královéhradeckém kraji. Odborná porota, která navštívila celkem 13 obcí, vybrala Žďár nad Metují. Slavnostní předání všech ocenění se uskuteční 20. srpna ve vítězném Žďáru nad Metují.

„Rád bych tímto poděkoval všem obcím, které měly odvahu a energii se do soutěže v letošním nelehkém roce přihlásit a prezentovat samy sebe a svou práci. Krajským vítězům a dalším oceněným obcím srdečně blahopřeji a finalistům přeji hodně štěstí v celostátním kole,“ uvedl na webu ministerstva ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). 

Nejmenší obcí z hlediska počtu obyvatel, která postoupila do celostátního kola soutěže, se stala obec Třeštice z Kraje Vysočina se 165 obyvateli. Naopak největší je obec Zašová ze Zlínského kraje s 3 017 obyvateli. Dále se o titul utkají Albrechtice nad Vltavou, Kostelec, Velká Hleďsebe, Poniklá, Závada, Slatinice, Biskupice, Kařez, Kostelní Lhota a Lukavec. 

Ohodnoť článek

Foto e-chalupy.cz

Štítky Žďár nad Metují, Královéhradecký, kraj, vesnice, roku, 2022, hodnocení, život, anketa, ČR, odměna, prestiž, tradice, Královéhradecký kraj, Vesnice roku, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Česko, Luhačovice, Ivan Bartoš, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O titul Vesnice roku 2022 se uchází 13 obcí. Za hradecký kraj Žďár nad Metují  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.