Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Třetí největší zvon v Česku, královéhradecký Augustin, má závadu a nemůže zvonit

Třetí největší zvon v České republice, královéhradecký Augustin, má závadu a nemůže zvonit. Při pravidelné květnové kontrole zvonu, který je zavěšen v Bílé věži, se přišlo na to, že uchycení srdce zvonu je z osy. Případné zvonění na zvon by bylo nebezpečné. Na osmitunový zvon Augustin se zvoní jen při výjimečných příležitostech zhruba dvanáctkrát do roka.

Naposledy se zvon rozezněl letos na státní svátek 8. května, kdy zároveň podstoupil pravidelnou revizi. "Zjistilo se, že uchycení srdce zvonu je mírně z osy, a proto netluče tak, jak by mělo. Diecézní kampanolog doporučil dotažení, případně výměnu šroubů uchycení závěsu a jeho srovnání, aby srdce bylo v ose," řekl jednatel městské Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti Miroslav Franc.

Technik, který měl dnes nápravu udělat, však na místě zjistil, že závada je vážnější a oprava složitější v tom, že bude potřeba přece jen vyměnit jeden ze čtyř šroubů uchycení závěsu, takzvaného šarnýru. Franc věří, že oprava bude hotová do 28. srpna, aby se zvon mohl opět rozeznít na svátek svatého Augustina.

Nestihne se však již zvonění v podvečer 1. července, kdy měl zvon připomenout červencové výročí prusko-rakouské bitvy u Hradce Králové roku 1866. Zvonění Augustina tak nahradí zvony sousední katedrály Sv. Ducha. Závada na zvonu neovlivnila prohlídky Bílé věže, které zůstávají podle běžné otevírací doby.

Zvon Augustin ulil zvonař Ondřej Žáček v roce 1509, celých 72 let zvonil ve zvonici na hřbitově u svatého Ducha. Od roku 1581 je zavěšen ve čtvrtém patře 72 metrů vysoké Bílé věže, která je dominantou Hradce Králové. V roce 2008 byl znovu vysvěcen a opět začal po více než 40 letech zvonit. Většinou Augustin zní při církevních a státních svátcích a událostech důležitých pro město.

Rozeznění 206 centimetrů širokého a 169 centimetrů vysokého zvonu není nic jednoduchého. I proto se nepoužívá k běžnému zvonění. U čtyř lan zvonu se při zvonění střídá zhruba osm lidí. Nejtěžší je podle zvoníků rozhoupání zvonu. Složité je i zastavení zvonění, kdy řídící zvoník musí chytit srdce zvonu tak, aby nedalo takzvanou slepou ránu.

V republice hradecký zvon Augustin předčí jen svatovítský zvon Zikmund a zvon Václav v katedrále svatého Václava v Olomouci.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Bílá věž

Štítky ČR, památky, zvon, Hradec Králové, Česko, Bílá věž (Hradec Králové), bitva u Hradce Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třetí největší zvon v Česku, královéhradecký Augustin, má závadu a nemůže zvonit  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.