Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dnešní bouřky mohou být na východě Čech extrémně silné

Bouřky, které od dnešního odpoledne mají zasáhnout Česko, mohou být ve východní části Čech extrémně silné. V pásu od jižních Čech přes východ Středočeského kraje a západ Vysočiny do Pardubického a Královéhradeckého kraje může při nich v úhrnu napršet i přes 90 litrů na metr čtvereční. Doprovodit je může i krupobití a poryvy větru o rychlosti kolem 90 kilometrů v hodině. Vzhledem k očekávaným i předchozím intenzivním srážkám hladiny menších roků mohou rychle stoupnut. Řeky odvodňující Šumavu a Novohradské hory mohou dosáhnout i na třetí povodňový stupeň.

Jeho upozornění před bouřkami na dnešní odpoledne, večer a noc platí pro všechny regiony, přičemž na západě a východě území by měly být slabší než ve zbytku republiky. Vyskytnout se tam podle meteorologů mohou přívalové srážky kolem 30 milimetrů, zejména na Moravě a ve Slezsku i kroupy a nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině. V ostatních částech Česka mají být při silných bouřkách srážkové úhrny minimálně kolem 60 milimetrů a nárazy větru kolem 90 kilometrů v hodině.

"Vzhledem k nasycení území po předchozích srážkách a dalším předpokládaným intenzivním srážkám očekáváme rychlé vzestupy hladin zejména menších toků na úroveň prvního, případně druhého stupně povodňové pohotovosti," uvedli meteorologové a doplnili, že hlavně v povodí Blance předpokládají ještě vyšší povodňový stupeň.

Ve východní polovině Česka navíc bude dál panovat vedro. Na jižní a východní Moravě budou dnešní teploty překračovat 31 stupňů, ve čtvrtek a v pátek tam má být podle předpovědi ještě o zhruba tři stupně tepleji. V souvislosti s tím tam zůstává v platnosti do odvolání upozornění na nebezpečí vzniku požárů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky počasí, záplavy, povodně, bouře, ČR, východní, Čechy, Královéhradecký, kraj, varování, meteorologové, ČHMU, Česko, bouřka, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Kraj Vysočina, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Šumava, Morava, Slezsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnešní bouřky mohou být na východě Čech extrémně silné  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.