Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kolaps, úpal, úrazy ve vodě i na kole. Prázdniny jsou pro záchranáře nejnáročnějším obdobím

Začínají prázdniny. Dva měsíce volna a příjemných radostí. Pro záchranáře je to ale přesně naopak. Během července a srpna mají o několik stovek výjezdů více než v ostatních měsících. Pro veřejnost proto mají důležitý vzkaz: Dávejte na sebe pozor, zklidněte provoz a užijete si letní dny ve zdraví.

Kolaps, dušnost, problémy s tlakem

Nejčastějším důvodem zásahu bývají nejrůznější somatické obtíže, jejichž riziko vzniku v horkých dnech logicky stoupá. „Naši záchranáři se tak v létě ve vysoké míře setkávají s diagnózami jako kolaps, dušnost, vysoký krevní tlak či bolest na hrudi. Nemalou část výjezdů však tvoří i úrazy, ke kterým nejčastěji dochází v souvislosti s volnočasovými aktivitami. Jedná se o zranění způsobena pádem z kola či koloběžky, při turistice nebo při pobytu u vody," jmenuje v tiskové zprávě Petr Janáček, mluvčí ZZS Kraje Vysočina. 

Bezpečné léto u vody

Pokud nám počasí přeje, tak rádi trávíme dny u vody. Zde, podle záchranářů, platí několik základních pravidel:

  • neskákat do neznámých míst
  • nepřeceňovat své síly a plavecké dovednosti
  • v neposlední řadě se vyvarovat konzumaci alkoholu, který riziko úrazu či tonutí mnohonásobně zvyšuje

„Tvrzení, že lidem, co umí plavat,se nemůže nic stát, je omyl. Je třeba si uvědomit jeden zásadní fakt, a to ten, že naprostá většina utonulých osob jsou právě plavci. Ohrožení jsou ale i neplavci, převážně ti nejmenší. Zcela zásadní pravidlo tak zní - nikdy, ale opravdu nikdy nenechávejte malé děti u vody bez dozoru. Každá, byť jen malá chvilka nepozornosti, může vést k tragédii obřích rozměrů," varuje Janáček. Především majitelé zahradních bazénů a jezírek by se tak vždy měli při odchodu ujistit, že mají bazén dostatečně zabezpečený tak, aby se k němu v jejich nepřítomnosti nemohlo dítě dostat.

Bezpečné léto na kole

I přesto, že zákon o provozu na pozemních komunikacích ukládá povinnost nošení helmy na kolo pouze dětem a mladistvým do 18 let, měla by být tato výbava nedílnou součástí každého cyklisty, bez ohledu na věk. „Naprosto vás chápeme. Nejspíš si v ní nepřipadáte ani trochu atraktivně, ale vězte, že v případě nehody je to, zda jste či nejste „in", zcela nepodstatné," říká Janáček k cyklistickým helmám s tím, že používání ochranných pomůcek při jízdě na kole, elektrokole, koloběžce či bruslích prokazatelně snižuje riziko vážných úrazů a mnohdy i doživotních následků.

Bezpečné léto v přírodě

Během letních prázdnin se z řady lidí stávají turisté, kteří naráz ujdou i několik desítek kilometrů. „Z romantické procházky lesem či přírodou, kde není ani živáčka, se ale může v případě úrazu nebo jiné zdravotní komplikace stát nezáviděníhodná situace," upozorňuje Janáček. I v případě turistiky platí několik důležitých pravidel:

  • Zásadní je dovést posádku záchranné služby na správné místo, kde se aktuálně nacházíme
  • Neocenitelným pomocníkem může být aplikace Záchranka, tu lze bezplatně stáhnout do mobilního telefonu

Bezpečné léto v tropických dnech

Že vysoké teploty ohrožují převážně starší osoby? Ano i ne. „Přesto, že jsou právě senioři nejvíce ohroženou skupinou, mohou vysoké teploty způsobit vážné komplikace i mladším ročníkům a dokonce i dětem," připomíná Petr Janáček. Proto si ještě raději zopakujme tolik známá pravidla:

  • při vysokých teplotách omezte pohyb na přímém slunci na minimum
  • noste pokrývku hlavy 
  • zásadní je pitný režim, a to i v případě, že žízeň v danou chvíli nemáme
  • během slunění nezapomeňte na opalovací krém 

Ohodnoť článek

Foto Lukáš Müller | Zdroj ZZS Kraje Vysočina

Štítky éto, prázdniny, úraz, nebezpečí, záchranáři, zdraví, pomoc, Kraj Vysočina, léto, Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kolaps, úpal, úrazy ve vodě i na kole. Prázdniny jsou pro záchranáře nejnáročnějším obdobím  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.