Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Klášter v Broumově v červenci a v srpnu vystaví kopii Ďáblovy bible

Benediktinský klášter v Broumově na Náchodsku od pátku vystaví kopii takzvané Ďáblovy bible, která je největší rukopisnou knihou na světě. Kniha, v originále Codex gigas, bude do 31. srpna k vidění v klášterní knihovně. Kopie, kterou v roce 2007 vyrobil knihař Jiří Fogl ze Žamberka, je podle dostupných informací jedinou replikou Ďáblovy bible na světě. Originál knihy je uložen ve Švédsku, které ji v Čechách získalo jako kořist za třicetileté války v 17. století.

Lidé budou moci Ďáblovu bibli v klášteře vidět při speciálních prohlídkách třikrát denně vždy od 10:00, 13:00 a 16:00. "Prohlídka s výkladem bude trvat asi 25 minut. Průvodce návštěvníkům ukáže více listů knihy," řekla mluvčí kláštera Kateřina Ostradecká. Kopii uvidí i účastníci klasické prohlídky kláštera, která zahrnuje také prohlídku knihovny. Nedostanou ale ke knize zvláštní výklad.

Lidé se již podle mluvčí na možnost vidět kopii Codexu gigas ptají. Pokud by chtěli mít jistotu prohlídky v daném čase, mohou si termín rezervovat mailem či telefonicky.

Codex gigas váží 75 kilogramů, je svázán v dřevěných deskách potažených kůží a opatřených kováním. Na výšku má kniha téměř jeden metr, široká je půl metru a silná 22 centimetrů. Název Ďáblova bible získal rukopis díky postavě čerta vyobrazené na jedné z jeho stránek. K obrázku se váže legenda, podle které ďábel pomohl neobyčejně rozsáhlý text sepsat mnichovi za jedinou noc.

Rukopis vznikl na počátku 13. století v benediktinském klášteře v Podlažicích u Chrudimi. V letech 1477 až 1593 byla bible uložena v broumovském klášteře. O rok později byla převezena do Prahy, kde ji později ukořistila švédská vojska.

Ve středověku byla kniha přirovnávána k sedmi divům světa. Do knihy je latinsky vepsán text nejen celé bible, ale i Kosmova kronika česká, zaklínadla, řada různých traktátů a menších spisů, kalendář s nekrology, seznam podlažického bratrstva, spisy o aritmetice a různé dobové záznamy.

Když byl v roce 2007 v České republice originál Codexu gigas, tak se podařilo vytvořit kopie listů. Švédská vláda ale dovolila okopírovat ze zhruba 620 stran asi jen jednu třetinu. V kopii je proto většina stran bílých.

Benediktinský klášter v Broumově vznikl ve 14. století. Barokní podoba z 18. století je dílem Kiliána Ignáze Dienzenhofera. V roce 2015 prošla velká část kláštera rozsáhlou rekonstrukcí za téměř čtvrt miliardy korun. Při běžných prohlídkách návštěvníci mohou projít klášterním kostelem, navštíví dochovanou knihovnu či klášterní refektář s kopií Turínského plátna.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, památky, literatura, Broumov, Codex gigas, kniha, klášter, knihovna, Česko, třicetiletá válka, Švédsko, okres Náchod, Žamberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klášter v Broumově v červenci a v srpnu vystaví kopii Ďáblovy bible  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.