Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Náchodě vrcholí rekonstrukce zámeckého kopce. Hotovo bude na podzim

Rozsáhlá rekonstrukce zámeckého kopce v centru Náchoda by měla být hotová na podzim. Stavební práce, které začaly v červenci před dvěma lety, nyní vrcholí. Investorem díla přibližně za 190 milionů korun s daní je Národní památkový ústav. Kvůli pracím navíc bude dílo asi o 14 milionů korun dražší, než byla cena vzešlá z výběrového řízení.

Cílem šest let připravovaného projektu je zajištění svahů, obnovení cest, odvodnění kopce, obnova zeleně a opětovné propojení zámku s centrem Náchoda. Hlavní zemní práce již stavbaři z litoměřické firmy Gardenline udělali. "Nyní dělníci dokončují modelace svahu, dodělávají schodiště, zábradlí, montují ocelové lávky, běží výsadba," řekla mluvčí územní památkové správy na Sychrově Lucie Bidlasová. Stavbaři ještě také budou muset například spustit a vyzkoušet závlahový systém nebo osadit osvětlení na jižní straně kopce.

Kopec pod renesančním náchodským zámkem byl původně otevřenou pasteveckou lokalitou. V polovině 19. století byl osazený ovocnými sady. Od poloviny 20. století zarůstal přirozeným náletem, až se stal listnatým lesem. Kvůli tomu byly jižní svahy kopce nestabilní a v některých místech se sesunuly. Celý kopec byl pokrytý souvislým porostem, některé pěšiny byly neschůdné. Kdysi přirozené propojení centra města se zámkem zmizelo.

Po statickém zajištění svahů a odvodnění kopce by se již nemělo stávat, že voda z dešťů bude zaplavovat sklepy v domech na Masarykově náměstí na úpatí kopce. Na kopci budou nové cesty podle cestní sítě založené v roce 1820. Nový bude mobiliář a osvětlení, kompletní obnovou projde zeleň. Nové budou okružní stezka po vrstevnici a nástupní místo pro cestu na kopec a k zámku u Karlova náměstí.

Vlastní přestavba kopce by měla přijít na 183 milionů korun včetně daně, což je proti ceně vzešlé z tendru o 14 milionů korun více. Důvodem zdražení byly nepředpokládané práce navíc při čištění jižního svahu až na skalní podloží a změna odvodnění jižní části kopce. Kvůli zamýšlené nové výstavbě města na úpatí kopce v lokalitě Tepna museli stavbaři odvodnění udělat jinak a jinudy. Přes pět milionů korun bude stát vedení stavby, například autorský dozor projektanta, technický dozor investora, koordinátor bezpečnosti práce či expertní arboristický dohled.

Obnova zámeckého kopce by podle náchodského starosty Jana Birkeho (ČSSD) měla do Náchoda i na zámek přilákat více turistů. "Turismus je v Náchodě v posledních letech na vzestupu, návštěvníkům se u nás ve městě líbí a rádi se sem vracejí," uvedl. Státní zámek Náchod loni, kdy sezonu ovlivnily covidové restrikce, navštívilo 27 134 lidí. V posledním předcovidovém roce 2019 návštěvnost překročila 43 tisíc lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Náchod

Štítky ČR, stavby, památky, Náchod, kopec, rekonstrukce, zámek, Národní památkový ústav, Gardenline s.r.o., ČSSD, Sychrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Náchodě vrcholí rekonstrukce zámeckého kopce. Hotovo bude na podzim  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.