Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vysoká nad Labem začala s opravou rozhledny zničené strakapoudem

Obec Vysoká nad Labem na Hradecku v minulých dnech začala s opravou dřevěné rozhledny Milíř, kterou loni na jaře poničil strakapoud. Technici se za pomoci jeřábu a dvou plošin pustili do hlavní fáze opravy, výměny dvou šestimetrových částí sloupů, které strakapoud nejvíce poškodil. Firmu na opravu rozhledny se obci podařilo najít až na čtvrtý pokus.

Po výměně dřevěných částí stavbaři všechny spoje ošetří prostředkem proti plísním a škůdcům, nainstalují klempířské prvky proti zatékání vody do spojů a dřevěné části rozhledny natřou. "Věříme, že počátkem července budeme moci rozhlednu znovu otevřít," řekl starosta Jiří Horák (nezávislý). Rozhledna je zavřená od loňského září.

Strakapoud loni na jaře v nosných sloupech vytesal dutiny, čímž podle statika snížil nosné vlastnosti konstrukce. K vyhloubení dutin strakapoud využil klidu v době, kdy byla rozhledna kvůli proticovidovým opatřením uzavřena.

Oprava bude stát 648.000 korun bez daně, dalších asi 265 tisíc korun obec zaplatí za čtyři dřevěné sloupy o délce šest metrů. Opravu bude obec podle Horáka platit především z fondu obnovy, v němž má z dosavadních výnosů rozhledny našetřeno asi 800 tisíc korun.

Rozhledna má tři nosné sloupy, přičemž každý se skládá z pěti šestimetrových kusů o průměru 40 centimetrů. Dělníci vymění dva nejvíce poškozené segmenty. Současně obec od firmy získá speciální ocelový přípravek pro rozepření části rozhledny při výměně sloupů, takže případné další opravy již budou levnější. Dva sloupy bude mít obec připravené pro pozdější opravy.

Opravě předcházela čtyři výběrová řízení. Do prvních dvou tendrů na kompletní opravu rozhledny se obci nikdo nepřihlásil. Zastupitelé obce pak rozhodli, že obec sama nakoupí sloupy a v dalším řízení bude hledat jen firmu pro montáž. Přišly dvě nabídky, ale kvůli vysoké nabídnuté ceně obec i třetí tendr zrušila. Až čtvrté výběrové řízení s možností rozdělit opravu na etapy bylo úspěšné. Přihlásili se dva zájemci a obec vybrala firmu Elektro Mosev.

Rozhlednu v hodnotě pěti milionů korun obec otevřela v říjnu 2013 na kopci Milíř, v místě, kde ještě po druhé světové válce stávala původní dřevěná rozhledna. Tři dřevěné sloupy o délce 30 metrů obepínají ocelové schodiště se 144 schody.

Vyhlídková plošina ve výšce 27 metrů je šestiboká a za dobrého počasí z ní lze spatřit Jeseníky, Krkonoše, Orlické či Železné hory. Spodní část rozhledny v podobě domečku je z litého betonu. Celková výška rozhledny je 31 metrů a váha 22 tun. V základech rozhledny je 300 tun betonu a sedm tun oceli.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vysoká nad Labem

Štítky ČR, rekreace, stavby, příroda, rozhledna, Hradecko, oprava, Vysoká nad Labem, sloup, Královéhradecký kraj, Jiří Horák, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysoká nad Labem začala s opravou rozhledny zničené strakapoudem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.