Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Jak vypadá trutnovské kino Vesmír během rekonstrukce?

V Trutnově pokračuje rekonstrukce kina Vesmír. Jde o největší investici města v novodobé historii. V současné době je budova obehnána lešením a uvnitř se pracuje na rekonstrukci interiéru. Práce probíhají bez komplikací. Dokonce se podařilo zachránit památkově chráněný strop.

„Záchrana krovu trvala více než měsíc. Ale jsem za to moc rád, protože podhled hlavního sálu je unikátní a pro trutnovské kino tak typický. Jeho zachování bylo naší prioritou,“ popisuje v tiskové zprávě starosta Trutnova Michal Rosa (ODS). 

Uvnitř je hotová například nosná část hlediště nebo část schodiště. V následujících dnech se bude pracovat na výtahové šachtě. Po dokončení hrubé stavby hlavního sálu bude následovat pokládka akustických obkladů a instalace vzduchotechniky a audiovizuální techniky. 

Práce pokračují i venku. V tuto chvíli je hotových asi deset procent klempířských prací. „Do konce září bude mít kino hotovou nejen novou střechu, ale i celou fasádu, na kterou vracíme ozdobné prvky zrcadla, která byla při první rekonstrukci odstraněna,“ říká trutnovský starosta. 

Město se muselo vypořádat s komplikacemi 

Budova kina vesmír je z roku 1928. Prakticky hned na začátku rekonstrukce se přišlo na to, že je v daleko horším stavu, než se předpokládalo. Tu zavinila odfláknutá rekonstrukce v 70 letech.  

„Například původní kino mělo jen jednoduchou elektroinstalaci za účelem osvětlení. Při tehdejší rekonstrukci bylo doplněno topení, pro které byly ve stěnách vysekány rozměrné niky, a vzduchotechnika, pro kterou byly provedeny průrazy ve stávajících stropech a stěnách,“ uvedl starosta. To narušilo některé nosné konstrukce.  

V nejhorším stavu byla elektroinstalace. Ta byla vedena nelogicky, mnohdy i v několika kabelech náhodně umístěných do stěn. „Při drážkování se nebraly ohledy na nic, co stálo v cestě,“ uvedl starosta.  

Všechny tyto závady byly schované za různými přizdívkami, obklady nebo podhledy. Všechny nedostatky se však podařilo odstranit a rekonstrukce kina mohla začít. 

Původně se mělo kino otevřít už letos 

Radnice původně plánovala, že se kino otevře už letos v létě. Kvůli komplikacím byl tento termín odložen a se zprovozněním se počítá na jaře roku 2023. „Záchrana historické dominanty Nábřeží Václava Havla je vykoupena především časem a oddálením otevření kina veřejnosti. Ale odměnou bude moderní prostor pro kvalitní filmové zážitky,“ uvedl starosta.  

Neplánované komplikace se odráží i na ceně samotné rekonstrukce. Za tu radnice zaplatí 115 milionů korun.  

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Trutnov

Štítky kino, vesmír, Trutnov, rekonstrukce, oprava, vícepráce, komplikace, termín, foto, strom, hisotrický, Michal Rosa, ODS, moderní dějiny, Václav Havel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Jak vypadá trutnovské kino Vesmír během rekonstrukce?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.