Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Závislosti nás loni stály miliardy, nejčastěji se léčí dospělí i dětští alkoholici

Léčba pacientů se závislostmi loni stála Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) více než 1,1 miliardy korun, za pět let náklady vzrostly téměř o pětinu. Mezi 40 tisíci pacienty bylo více než tisíc dětí, informovala dnes největší zdravotní pojišťovna v tiskové zprávě. Jejími klienty je asi 60 procent populace, péči za ostatní hradí šest dalších menších pojišťoven. Nejčastěji se dospělí i děti léčí ze závislosti na alkoholu.

"Vloni bylo s akutní intoxikací alkoholu, ale například i se závažnou duševní poruchou související právě s dlouhodobým užíváním alkoholu, poskytnuta péče víc než sedmi stovkám dětí a mladistvých," uvedla mluvčí VZP Viktorie Plívová. Pro vznik budoucí závislosti je podle podle Národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila důležitým mezníkem šestnáctý rok života.

Přestože počet léčených klientů VZP se několik let pohybuje kolem 40 tisíc, náklady za posledních pět let vzrostly o pětinu. Loni byly 1,133 miliardy korun. Celkově hospodaří systém veřejného zdravotního pojištění s více než 400 miliardami korun.

Zhruba 65 procent léčených bojuje se závislostí na alkoholu, mužů dvakrát více než žen. "Jedná se přitom jen o špičku ledovce, statistika zohledňuje případy, které se u toxikomanů a alkoholiků projevily duševní poruchou, s níž vyhledali odbornou pomoc hrazenou z veřejného zdravotního pojištění," uvedla mluvčí.

Kromě závislosti samotné nebo akutní intoxikace alkoholem, která vyžaduje lékařskou pomoc, se u alkoholiků objevují také psychotické poruchy. Často vznikají při kombinování více drog. Podle Vobořila je závislých na alkoholu v ČR asi 150 tisíc lidí. Dalších přibližně půl milionu užívá alkohol nadměrně a v riziku závislosti se pohybuje.

Mladistvých se kvůli závislosti na drogách léčí dlouhodobě kolem 1,3 tisíc ročně, více než polovina z nich má problémy s alkoholem. Léčba mladších 18 let stála VZP loni 18 milionů korun. "Pravidelné užívání alkoholu a tabáku před šestnáctým rokem zvyšuje až osmkrát riziko vzniku závislostí, včetně těch na nelegálních drogách," doplnil Vobořil. Podle studie 95 procent dětí zkušenosti s alkoholem již kolem třináctého roku.

Se závislostí na alkoholu se loni léčilo asi 25,6 tisíc klientů VZP. U opioidů, mezi které patří například heroin, nebo skupiny stimulancií jako pervitin je léčených asi desetkrát méně. Zhruba stejný počet lidí se léčí také ze závislosti na lécích sedativech nebo hypnotikách či na tabáku. Téměř sedm tisíc potřebuje léčit závislost na kombinaci více drog.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, drogy, pojišťovny, alkohol, závislosti, ČR, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, závislost, alkoholismus, Jindřich Vobořil, Viktorie Plívová, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Závislosti nás loni stály miliardy, nejčastěji se léčí dospělí i dětští alkoholici  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.