Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Lupina zaplavuje Krkonoše. Její šíření na horských lukách ohrožuje ostatní vegetaci

Chcete si v Krkonoších natrhat luční kvítí do vázy? Sáhněte po lupině. Lupina mnoholistá totiž představuje značné riziko pro ostatní květiny v Krkonoších. Podle posledního mapování je navíc evidentní, že se šíří i do dalších míst. Správci Krkonošského národního parku vyzývají k boji proti tomuto invazivnímu druhu.

Lupinu mnoholistou zná celá řada i pod názvem vlčí bob mnoholistý. Jde o rostlinu původem ze Severní Ameriky, která kvete od června. Díky velkému množství semen s vysokou květinou jde o takzvaný invazivní druh, což může být pro přírodu v Krkonoších rizikové.  

„Dospělé rostliny jsou mohutného vzrůstu a vytvářejí rozsáhlé zapojené porosty. V symbióze s hlízkovými bakteriemi dokáží obohacovat půdu o dusík a měnit tak živinové poměry v půdě vyhovující rumištním druhům jako je např. kopřiva nebo šťovík,“ uvedl na webu národního parku mluvčí Radek Drahný

Problém je především v tom, že svým rychlým šířením tvoří husté porosty. Jelikož v našem prostředí nemá přirozeného nepřítele, vytlačuje postupně ostatní luční druhy. Podle posledního mapování správců parku je navíc evidentní, že lupiny v Krkonoších přibývá.   

„Bohužel není v možnostech Správy KRNAP sekat lupinu včas všude tam, kde se rozšířila. Prosíme proto o pomoc vlastníky luk a hospodáře,“ dodává Drahný. Včasné sečení je aktuálně jedinou efektivní zbraní proti šíření této rostliny. Sekání je však třeba stihnout nejdéle do doby, kdy začne kvést.  

Krkonošská správa vyzývá všechny hospodáře a majitele luk, aby se do boje s lupinou pustili co nejdříve. To samé platí i pro samotné návštěvníky Krkonoš. Pokud na květinu narazí, pomůže její nahlášení. Žádoucí je i její trhání. Například jako dekoraci do vázy. „Pozor ale na lupinu odkvetlou se zralými semeny – abyste naopak nepřispěli k jejímu dalšímu šíření,“ upozorňuje Drahný.  

Ohodnoť článek

Foto mystraysoul | Pixabay

Štítky lupina, Krkonoše, invazní, rostlina, louky, komplikace, riziko, příroda, KRNAP, park, národní, květiny, druh, rostliny, Krkonošský národní park, Správa Krkonošského národního parku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lupina zaplavuje Krkonoše. Její šíření na horských lukách ohrožuje ostatní vegetaci  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.