Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rekonstrukce Velkého náměstí v Hradci Králové stojí. Peníze na jeho opravu však postupně mizí

Rekonstrukce Velkého náměstí v Hradci Králové je velkým tématem, které se řeší dlouhá léta. V současnosti je vše u ledu a opravou historického centra nelze pohnout. Možná i proto, že mají jednotlivé zastupitelské kluby různé názory. Některé z nich na naši otázku ohledně projektu ani neodpověděli. A to ani přesto, že se redakce se svým dotazem připomněla tři dny před plánovanou uzávěrkou. Názory některých zastupitelských klubů si můžete přečíst v dnešním vydání Politické koridy.

Otázka: Jak by mělo město postupovat v záležitosti rekonstrukce Velkého náměstí? 

Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Neodpověděli Pavel Marek (ANO), Pavel Vacek (Piráti), Adam Záruba (Změna pro Hradec a Zelení) a Anna Maclová (Koalice pro Hradec). 


Alexandr Hrabálek (ODS)

Připravili jsme sedmietapovou rekonstrukci. Mělo se začít opravou podloubí, poté ulicí V kopečku, Náměstím Jana Pavla II., pak podzemním parkovištěm a poté rekonstrukci postupně dokončit. Bohužel zastupitelstvo města mělo jiný názor a tento postup prací nebude v této formě realizován.

Bodem sváru bylo pochopitelně podzemní parkoviště, které je velmi dobrým řešením, jak vymístit zaparkované automobily z tohoto prostoru. Některými vlastníky a podnikateli z náměstí je to označováno za chybu, některými ovšem za geniální řešení. Byly provedeny hloubkové sondy, které jednoznačně určily, že by parkoviště bylo umístěno v místech, kde by nedošlo k narušení archeologických vrstev, proto by jeho realizace byla uskutečnitelná. Byl by zároveň vyřešen i bezbariérový přístup na náměstí, protože parkoviště bude pochopitelně obsluhováno výtahy.

Opozice navrhuje podzemní parkoviště „opodál“, koncepčně jí tedy „díra“ nevadí, a zdá se mi, že náš návrh zhatila pouze proto, že nechce dovolit, aby strůjcem úspěchu byl někdo jiný než ona.

Pavlína Springerová (HDK)

Město poté, co padl plán na podzemní parking, ztratilo o projekt zájem. Finance na poradenské a další expertní činnosti byly rozebrány, investiční prostředky alokované na projekt rekonstrukce se smrskly ze 180 mil. korun na pouhých 69 mil. Také kontrolní výbor zastupitelstva konstatoval naprostou nečinnost investičního náměstka Bláhy při plnění jednoznačných usnesení zastupitelstva města zavazujících ho k bezodkladné činnosti ve prospěch revitalizace náměstí. Nebyla zadaná revize dokumentace k územnímu rozhodnutí, nebyla zahájená žádná z plánovaných etap.

 Nyní se musí město útrpně dočkat nových voleb a posléze tristní stav Velkého náměstí co nejrychleji řešit. V prvé řadě bude třeba zrevidovat potřebnou dokumentaci pro územní rozhodnutí. Posléze, z pohledu Hradeckého demokratického klubu, je možné postupovat procesem etapizovaných oprav, a to logicky ve vazbě na dostupné finanční prostředky. Jedině tak můžeme našemu Velkému náměstí znovu vdechnout skutečný život, i když to nebude hned.

Lubomír Štěpán (KSČM)

Město Hradec Králové by mělo stáhnout projektovou dokumentaci ze stavebního úřadu Hořice. Provést aktualizaci a modernizaci dokumentace za respektování připomínek občanů bydlících na starém městě, nově ji projednat s příslušnými orgány a znovu požádat o stavební povolení. Důležitá je dohoda s majiteli domů na Velkém náměstí, jinak se město dostane opět do potíží, které zastavily připravovanou rekonstrukci.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Velké, náměstí, rekonstrukce, Hradec Králové, politická, korida, zastupitelský, klub, spor, projekt, peníze, finance, centrum, historické, parkování, oprava, Velké náměstí, Pavel Marek, Hradecký demokratický klub, ANO 2011, Česká pirátská strana, Jan Pave

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce Velkého náměstí v Hradci Králové stojí. Peníze na jeho opravu však postupně mizí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.