Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Po pádu stromu na auto v Krkonoších na cestě do Malé Úpy zemřeli tři lidé

, aktualizováno 19. června 2022, 22:39

Po pádu stromu na auto v Krkonoších dnes odpoledne zemřeli tři lidé. Jeden člověk skončil v nemocnici. Nehoda se stala na silnici II/252 do Malé Úpy. Hasiči to uvedli na twitteru. Podle Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) šlo asi o 30 metrů vysoký smrk, jehož pád s největší pravděpodobností způsobil poryv větru. Na Sněžce měl dnes odpoledne vítr sílu orkánu. Policie silnici na Malou Úpu a na hraniční přechod do Polska na Pomezních Boudách nejméně do pondělních 15:00 uzavřela kvůli hrozícímu pádu dalších stromů.

Na místě nehody podle zdravotnických záchranářů zemřely dvě ženy ve věku 88 a 76 let, třetím zemřelým je šestnáctiletý mladík. Sedmasedmdesátiletého muže hasiči vyprostili a předali do péče zdravotnické záchranné služby. Do nemocnice ho transportoval vrtulník. Zdravotničtí záchranáři na místo vyslali dva vrtulníky a dvě záchranářské posádky, uvedl mluvčí záchranářů Ivo Novák. Hasiči na místě zasahovali do 18:00. "Poškozené vozidlo jsme vyprostili z pod kmenu ve spolupráci s externí firmou. Událost vyšetřuje policie," uvedli hasiči.

Poryv větru strom podle správců parku zlomil ve výšce asi tří až čtyř metrů nad zemí. U pařezu měl strom asi jeden metr v průměru. "Šlo o vzrostlý smrk. Kůrovcem napadený nebyl," řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Jde podle něj o první takový tragický případ v Krkonoších. Dodal, že krátce po pádu stromu na auto spadly v lokalitě kvůli větru ještě další dva stromy.

Strom spadl na projíždějící auto před 13:00. "Stalo se to asi 200 metrů za odbočkou ze silnice Trutnov - Pec pod Sněžkou," řekla mluvčí policie Iva Kormošová. Stromy v místě nehody rostou především po levé straně silnice při cestě směrem na Malou Úpu. Po pravé straně teče řeka Malá Úpa.

Správa KRNAP stromy podél cest podle Drahného sleduje a rizikové stromy, u nichž by mohl hrozit pád, preventivně kácí. Riziko sražení stromu větrem se ale podle něj nikdy zcela eliminovat nedá. Lesníci podle Drahného v nejbližších dnech v lokalitě kolem cest stav stromů zmapují. Na vyšetřování okolností dnešní tragédie KRNAP s policie spolupracuje, uvedl mluvčí.

Silný vítr dnes také zastavil horní úsek lanovky na Sněžku. Podle dat z meteorologické stanice na poštovně Anežka měl dnes před 14:30 vítr na vrcholu Sněžky v nárazu rychlost 121,7 kilometru v hodině. Hranice orkánu je 118 kilometrů v hodině.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje | Erik Knajfl (ČT)

Štítky ČR, nehoda, počasí, úmrtí, vítr, Trutnovsko, strom, Malá Úpa, silnice, Krkonoše, Krkonošský národní park, policie, Sněžka, Polsko, Správa Krkonošského národního parku, Ivo Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po pádu stromu na auto v Krkonoších na cestě do Malé Úpy zemřeli tři lidé  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.