Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na mýtném se vybralo za květen 1,33 miliardy korun. Od července se mýto rozšíří o téměř 400 kilometrů

Dopravci v květnu zaplatili za průjezdy zpoplatněných úseků tuzemských dálnic a silnic první třídy přes 1,33 miliardy korun. Meziročně je to navýšení o deset procent. Po jednoměsíční přestávce znovu rostl i počet mýtných transakcí. ČTK o tom informoval správce mýtného systému, podnik CzechToll. V červenci se mýtný systém v Česku rozšíří o dalších skoro 374 kilometrů silnic první třídy. V současnosti dopravci platí za průjezdy 2487 kilometrů.

Květen patří tradičně k nejsilnějším měsícům co do výběru mýtných poplatků. Letos vybraných 1,33 miliardy korun je druhá nejvyšší částka za kalendářní měsíc od spuštění systému v roce 2007. Více dopravci zaplatili jen letos v březnu, a to 1,35 miliardy korun. Znovu začal růst také počet mýtných transakcí. Zatímco v dubnu poprvé za poslední rok klesl meziročně o tři procenta na 86 milionů, v květnu meziročně stoupl o šest procent na 97,4 milionu.

Růst výběru mýta bude pravděpodobně růst i v dalších měsících. Od července se totiž mýtný systém rozšíří o dalších pět úseků silnic první třídy. Celkově tak bude zpoplatněno téměř 2861 kilometrů.

"Rádi bychom na změnu upozornili především menší regionální dopravce, kteří se na uvedených komunikacích pohybují a doposud zde nemuseli platit mýtné. Je nutné, aby od 1. července 2022 měli na těchto úsecích silnic první třídy řádně podepsanou smlouvu a vozidlo bylo vybavené palubní jednotkou. Registraci mohou provést on-line nebo na některém z více než 200 obchodních míst," uvedl provozní ředitel CzechTollu Petr Chvátal.

Mýtný systém se letos už jednou rozšiřoval, v dubnu přibylo zhruba 53 kilometrů.

Ke konci dubna bylo v systému elektronického mýtného zaregistrováno 683.000 vozidel. Téměř 167.000 z toho bylo z Česka, zbytek tvořili zahraniční dopravci.

V loňském roce dopravci za mýto zaplatili téměř 14,2 miliardy korun. Meziročně šlo o nárůst o 23 procent a zároveň o nejvyšší výběr za rok od začátku fungování mýta v roce 2007. K růstu přispěla přes koronavirová omezení během roku zejména nová struktura mýtných poplatků.

Přehled nově zpoplatněných úseků mýtem od 1. července:

Zdroj: CzechToll

V Královéhradeckém kraji se platí mýto u aut nad 3,5 tuny například na silnici první třídy z Hradce Králové do Náchoda, na silnici z Hradce Králové do Jičína a na silnicích z Jičína směrem na Turnov a Mladou Boleslav nebo z Hradce Králové směrem na Pardubice a Olomouc.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto andreas160578/pixabay

Štítky mýto, poplatek, 3, 5 t, Královéhradecký kraj, výběr, rozšíření, úsek, silnice, mýtné, CzechToll, Česko, Hradec Králové, Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na mýtném se vybralo za květen 1,33 miliardy korun. Od července se mýto rozšíří o téměř 400 kilometrů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.