Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do mateřských škol v Hradci Králové nastoupí necelých 800 dětí. Na devět zájemců se nedostalo

Do mateřských škol na území Hradce Králové by mohlo v příštím školním roce nastoupit 800 dětí. Městu se podařilo vyřídit 791 žádostí pozitivně. Na devět dětí se nedostalo. Město proto bude řešit náhradní zařazení do jiné školky. Hradec Králové zřizuje 33 mateřských škol pro děti ve věku od tří do pěti let.

„Ačkoliv do mateřských škol dorazilo více než 1460 žádostí o přijetí, tak finální rozhodnutí zatím obdrželo pouze 791 dětí. Počet rozhodnutí oproti podaným žádostem je výrazně menší, jelikož rodiče mohli podávat více přihlášek do různých mateřských škol a vznikaly tak duplicity,“ v tiskové zprávě vysvětluje primátor města Alexandr Hrabálek (ODS). 

O výsledku žádosti pro zařazení dětí do konkrétní školy rozhoduje několik faktorů. Přednost mají děti ze spádové oblasti a jedinci, kteří už mají ve školce některého ze svých sourozenců. Velkou roli hraje i samotný věk dítěte. Právě kvůli věku bylo letos zamítnuto kolem 500 žádostí. 

Nejvíce dětí v příštím školním roce nastoupí do mateřské školy Kampanova, která otevře skupinu pro 70 zájemců. Naopak nejméně přijala mateřská škola v Malšově Lhotě, Ta přivítá 11 dětí. Radnice upozorňuje, že současné počty se mohou ještě změnit. Přesná čísla budou jasná až po zahájení školního roku. 

V příštím školním roce by mohlo do hradeckých základních škol nastoupit 19 ukrajinských žáků

K zápisu dětí do prvních tříd přišlo v Hradci Králové 19 ukrajinských prvňáčků. Podle radnice se pro všechny děti ve školách místo najde. Město původně počítalo s tím, že k zápisům dorazí až 60 ukrajinských dětí. Konkrétní rozdělení do...

Na devět dětí se v Hradci Králové nedostalo. Důvodem má být nedostatečná kapacita v jejich spádových školkách. „Máme povinnost ze zákona dítě přijmout a pokud to z kapacitních důvodů spádové školy není možné, budeme hledat jiné řešení. S rodiči budeme v kontaktu a chceme s nimi individuálně diskutovat další možnosti,“ uvedl v tiskové zprávě vedoucí odboru školství města Zbyněk Bárta. Podle jeho slov není podobná situace ničím výjimečným. 

Ohodnoť článek

Foto město Trutnov

Štítky školka, mateřská, škola, zápis, Hradec Králové, kapacita, přihláška, děti, rodiny, mateřská škola, školní rok, Alexandr Hrabálek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do mateřských škol v Hradci Králové nastoupí necelých 800 dětí. Na devět zájemců se nedostalo  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.