Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Hradecký kraj pošle partnerskému regionu na Ukrajině potraviny za 700 tisíc korun

Královéhradecký kraj pokračuje v podpoře partnerského ukrajinského regionu Zakarpatská oblast. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu 24. února poslal regionu humanitární pomoc téměř za dva miliony korun. Další pomoc v hodnotě 700 tisíc korun bude obsahovat trvanlivé potraviny. Pomoc projednají na nejbližším zasedání krajští zastupitelé.

"Rada Královéhradeckého kraje na svém posledním zasedání projednala další návrh daru, zhruba ve výši 700 tisíc korun. Chceme za to koupit trvanlivé potraviny, o které jsme byli požádáni (ukrajinskou stranou) pro zvládání uprchlické krize v našem partnerském regionu," řekl dnes novinářům hejtman Martin Červíček (ODS).

Královéhradecký kraj je v kontaktu ze zástupci ukrajinského regionu Zakarpatská oblast a jednají o přesně specifikované pomoci.

"Logistika je nadále velice náročná, na začátku (války) obzvlášť. Proto jsme hledali partnery, kteří se na tom budou z úrovní obou regionů podílet. Nechtěli jsme za každou cenu symbolicky něco nakupovat a dovážet na Ukrajinu. Soustředili jsme se nejdříve na zdravotní materiál, potom na techniku, kterou požadovali, a tentokrát jsme byli požádáni o trvanlivé potraviny. Myslím, že to má svoji logiku,“ řekl hejtman.

Kraj poslal humanitární pomoc do Zakarpatské oblasti již na začátku března, tehdy šlo o zdravotnický materiál v hodnotě téměř 1,5 milionu korun. Začátkem května odjel do Zakarpatí kamion s nákladem 14 elektrocentrál, 25 praček, 25 mikrovlnných trub a 25 rychlovarných konvic, v celkové hodnotě přes 500.000 korun. Šlo o věcný dar.

V Zakarpatské oblasti za západě Ukrajiny jsou nadále statisíce uprchlíků z částí země zasažených válkou. Uprchlickou vlnu vyvolala koncem února ruská invaze na Ukrajinu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pexels

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, správa, boje, humanitární, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, jídlo, ruská invaze na Ukrajinu, Zakarpatská oblast, Martin Červíček, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj pošle partnerskému regionu na Ukrajině potraviny za 700 tisíc korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.