Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zimní olympiáda ve Špindlerově Mlýně má své logo. Autorem je student z Trutnova

Zimní Olympiáda dětí a mládeže (ODM) ČR, která bude v lednu 2023 v Královéhradeckém kraji, má své logo. Vzešlo ze 101 návrhů zaslaných do soutěže, kterou vyhlásil Královéhradecký kraj pro žáky středních škol. Autorem vítězného návrhu je student trutnovského gymnázia. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana pro školství a sport Arnošt Štěpánek (Piráti). Symbolem nadcházející ODM v kraji bude zimní čepice. Centrem akce, která se uskuteční 22. až 27. ledna 2023, bude krkonošské středisko Špindlerův Mlýn. Celkem na desátý ročník zimní dětské olympiády do Královéhradeckého kraje zamíří zhruba 1700 sportovců. Kraj olympiádu organizačně zajišťuje.

"Do příprav olympiády jsme zapojili středoškoláky, aby tvůrčím způsobem přispěli k přípravě této akce a zároveň si vyzkoušeli, jak vypadá reálná práce na komerčních zakázkách. Záměrně jsme nechali podobu grafického návrhu loga tak, aby jeho autoři nebyli limitováni technikou tvorby. Důležitý byl originální nápad a myšlenka, nikoliv formát návrhu. Vítězné logo splňuje vše a mě těší, že autorem je žák z naší krajské školy Antonín Schmied," řekl hejtman Martin Červíček (ODS).

Kraj ocenil vítězný návrh poukazem na nákup zboží v hodnotě 10 tisíc korun. "Několik let chodím na počítačovou grafiku. Pojal jsem to jako výzvu, přemýšlel jsem, co všechny na olympiádě spojuje. Napadlo mě, že je to čepice, co nás zahřívá a spojuje," řekl žák třetího ročníku Gymnázia Trutnov Antonín Schmied.

Základní podoba loga je definovaná podle grafického manuálu Českého olympijského výboru. Středoškoláci měli za úkol vytvořit symbol pořadatele, který je jedinečný pro konkrétní hry v daném roce a místě konání. Soutěžící tvořili návrh v libovolném grafickém editoru, ale museli splnit požadovaná kritéria. Do soutěže přišly návrhy z 19 škol.

" Vítězné logo zaplaví všechna sportoviště a jako bonus nám ještě umožní výrobu symbolu olympiády, kulich, který se v zimě bude hodit a účastníkům her zůstane jako vzpomínka na Královéhradecký kraj," uvedl Štěpánek.

Zahajovací ceremoniál bude na zimním stadionu v Hradci Králové. Lyžaři a snowboardisté budou soutěžit na sjezdovkách ve Špindlerově Mlýně a do Vrchlabí zamíří biatlonisté, zimní orientační běžci a běžkaři. Týmy hokejistů změří síly ve dvou halách, jedna bude připravena ve Vrchlabí a druhá v Trutnově. Krasobruslaři svůj boj o medaile svedou v Nové Pace. Slavnostní zakončení jubilejního ročníku ODM bude ve Špindlerově Mlýně. Olympijský dům vznikne v hotelu Volareza ve Špindlerově Mlýně a bude volně přístupný veřejnosti. Tam bude vzdělávací olympijská zóna a prostor pro doprovodný program pro školy.

Olympiáda dětí a mládeže je každoroční celostátní soutěž pro děti od deseti do 16 let, které bojují o individuální medaile a také o body pro svůj kraj, do jehož reprezentačního týmu se svými výkony nominovali, uvedli pořadatelé.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, olympijské, školy, výtvarné, Královéhradecký, olympijské hry, Špindlerův Mlýn, Královéhradecký kraj, Zimní olympijské hry, Trutnov, Olympiáda dětí a mládeže, Česká pirátská strana, Česko, Antonín Schmidt, Martin Červíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zimní olympiáda ve Špindlerově Mlýně má své logo. Autorem je student z Trutnova  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.