Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

O sdílená kola v Hradci Králové má zájem jen jedna firma. Fungovat začnou v následujících dnech

Po prvním neúspěšném výběrovém řízení se městu Hradec Králové podařilo vybrat společnost, která bude provozovat sdílená kola. Krajská metropole podepíše smlouvu s Nextbike Czech Republic, která už jízdní kola ve městě měla. Stejně jako ve Dvoře Králové nad Labem nebo Vrchlabí bude mít Hradec Králové prvních 15 minut zdarma.

„Takzvaný bikesharing, tedy systém sdílených kol, podle mě ocení především studenti nebo pracující, kteří se potřebují rychle v centru města přesouvat z jednoho místa na druhé,“ uvedl v tiskové zprávě primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS).  

Jízdní kola mají v Hradci Králové začít fungovat nejpozději do začátku prázdnin. „Předpokládáme, že k podpisu smlouvy dojde v následujících dnech,“ uvedla pro Hradeckou Drbnu mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová.  

Prvních 15 minut budou mít cyklisté zdarma, za každou následující půlhodinu zaplatí 30 korun. Samotný provoz bude provozovateli platit radnice. Jde o bezmála 14 korun za každé půjčení delší než tři minuty.  

„Prozatím máme na provoz kol přiděleny dva miliony korun v rozpočtu a stejnou částku ve výhledu, uvidíme, na jak dlouhou dobu bude částka stačit. Bude záležet na zájmu občanů o tuto službu,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek primátora Jiří Bláha (ODS). Vedení města připouští, že první měsíce provozu sdílených kol budou jakýmsi testovacím obdobím. Záležet bude i na zájmu veřejnosti.  

V současně nastaveném režimu budou kola v Hradci Králové fungovat rok. Následně se bude uvažovat o dalších výhodách. Levnější půjčení by mohli mít lidé, kteří budou mít kupon do nového odbavovacího systému MHD.  

Provozovatele se podařilo vybrat až na druhý pokus  

Pro Hradec Králové jde o druhé výběrové řízení. To první bylo vypsáno na začátku letošního roku. Do poloviny dubna se do něj nepřihlásila žádná společnost.  

V druhém kole už bylo město úspěšnější. Podařilo se vysoutěžit společnost Nextbike Czech Republic, která už v minulosti modrá sdílená kola v Hradci Králové provozovala. Podle informací Hradecké Drbny šlo o jediného účastníka soutěže.  

Ohodnoť článek

Foto Nextbike Czech Republic

Štítky sdílená, kola, jízdní, město, Hradec Králové, centrum, MHD, bikesharing, přeprava, nextbike Czech Republic s.r.o., Dvůr Králové nad Labem, Vrchlabí, ODS, Alexandr Hrabálek, Drbna.cz, Jiří Bláha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O sdílená kola v Hradci Králové má zájem jen jedna firma. Fungovat začnou v následujících dnech  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.