Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dnes je Světový den dárců krve. Transfuzní oddělení stále hledají nové dárce

Na dnešek připadá Světový den dárců krve. Každoročně ho 14. června vyhlašuje Světová zdravotnická organizace a Mezinárodní červený kříž. Tento den má lidem připomenout důležitost darování krve a krevní plazmy. Ani jednu z těchto komodit moderní medicína neumí vyrobit uměle.

„Darovaná krev je nejčastěji potřeba v nemocnicích, při operacích a při ošetřování zraněných lidí při nehodách s velkou ztrátou krve,“ vysvětluje v tiskové zprávě Jan Štěpánek ze společnosti Sanaplasma. Naopak krevní plazma se používá k výrobě léků pro pacienty s hemofilií, s vrozenými imunitními vadami, příjemce kostní dřeně a transplantovaných orgánů nebo pacienty s těžkými popáleninami. 

Dnešní medicína má čtyři krevní skupiny. Označují se jako 0, A, B, a AB. Objevil je český neurolog a psychiatr Jan Janský, který výsledky svého výzkumu publikoval již v roce 1907.  

Nových dárců krve a plazmy není nikdy dost. „Snažíme se budovat širokou základnu dárců, abychom v případě akutní vzniklé větší potřeby měli v portfoliu možnost výběru,“ uvedla v tiskové zprávě Renata Kleinová z Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové. Průměrně provede hradecká nemocnice kolem 17 tisíc odběrů krve a 14,5 tisíc odběrů plazmy ročně.  

V České republice je v nemocničních zařízeních transfuzní služby registrováno přes 250 tisíc pravidelných dárců. Celkový počet dárců krve by měl dle doporučení odborníků činit alespoň 300 tisíc a počet prvodárců by měl být 33 tisíc ročně.     

Jak darovat krev nebo plazmu?  

Lékařské nároky na darování krve i plazmy jsou prakticky totožné. V obou případech je nezbytné, aby byl dárce ve věku od 18 do 60 let a vážil minimálně 50 kilogramů. Před prvním odběrem dárce musí projít komplexním lékařským vyšetřením.  

Při odběru krve se dárci bere takzvaná plná krev se všemi složkami. Další odběr lze podstoupit až po 56 dnech. To je doba, kterou tělo potřebuje k zotavení. Ženy mohou darovat krev čtyřikrát, muži pětkrát během jednoho roku.  

Pro darování plazmy jsou v tomto ohledu pravidla nastavená mírněji. Během procesu je dárci odebrána krev, ze které speciální přístroj oddělí samotnou plazmu. Samotnou krev pak vrátí zpět. Množství, které lze odebrat, stanovuje vždy lékař. Nejčastěji jde o 750 až 900 mililitrů plazmy během jednoho odběru. Darovat je možné jednou za 14 dní. Maximálně šestadvacetkrát do roka.  

Zásadním rozdílem mezi odběrem krve a plazmy je čas odběru. Zatímco odběr krve trvá 10 až 20 minut, odběr plazmy se může protáhnout na 45 až 60 minut. 

Ohodnoť článek

Foto Sanaplasma

Štítky krev, plazma, dárce, darování, transfuze, den, světový, podmínky, Hradec Králové, dárce krve, Světová zdravotnická organizace, Červený kříž, odběr krve, Jan Štěpánek, Jan Janský, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes je Světový den dárců krve. Transfuzní oddělení stále hledají nové dárce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.