Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Všechny zastupitelské kluby v Hradci Králové mají své lídry do letošních komunálních voleb

V současném zastupitelstvu města Hradec Králové je sedm politických subjektů. Všechny už mají své lídry do letošních komunálních voleb. Zatímco většina opozičních stran sází na ověřená jména, ze současného užšího vedení města není lídrem kandidátky nikdo. Do vedení krajské metropole chce vstoupit i několik nových hráčů.

ANO vsadilo na krajskou zastupitelku Janu Šandovou 

Poslední komunální volby v Hradci Králové vyhrálo ANO. V roce 2018 získalo hnutí 24 procent hlasů. Jedničkou na kandidátce byla tehdy Monika Štayrová. Tu letos nahradí krajská zastupitelka Jana Šandová, která je krajskou zastupitelkou.  

„Zaměříme se na služby pro občany a dlouhodobé vize, například v oblasti kultury, životního prostředí. Máme jasný cíl. Posunout Hradec Králové zase o kus dál,“ řekla před časem novinářům Šandová.  

ANO chce novou tváří v čele kandidátky vytvořit dobrý potenciál pro případnou tvorbu budoucí koalice. Současné lídry hnutí odsouvá na nižší pozice. Monika Štayrová bude letos kandidovat z desátého místa. Její kolega v radě Pavel Marek z pozice číslo 12. 

Hnutí ANO povede do voleb v Hradci Králové krajská zastupitelka Jana Šandová

Jedničkou kandidátky hnutí ANO pro zářijové komunální volby v Hradci Králové bude krajská zastupitelka Jana Šandová. Rozhodla o tom ve středu nově ustavená místní organizace ANO v Hradci Králové. Šandová se také stala předsedkyní místní...

ODS do boje posílá ředitele městské policie Miroslava Hlouška 

Druhým politickým subjektem v radě města je ODS s primátorem Alexandrem Hrabálkem. Ani ten však své křeslo obhajovat nebude. Občanští demokraté sází na ředitele hradecké městské policie Miroslava Hlouška. Hrabálek se na kandidátce propadl na páté místo. Jeho kolega Jiří Bláha má číslo sedm.  

"Přál bych si, aby byli zvoleni kandidáti, kteří budou reprezentovat ODS svojí prací a uvážlivými kroky pro město a jeho občany," uvedl pro Českou tiskovou kancelář Hloušek. O post budoucího primátora za ODS se ucházel i bývalý náměstek primátora Martin Soukup. Ve vnitrostranickém hlasování však neuspěl.  

Při posledních komunálních volbách skončila Občanská demokratická strana na třetím místě. Získala 10,3 procenta hlasů.  

Lídrem ODS pro komunální volby v Hradci Králové bude ředitel městské policie

Lídrem kandidátky Občanské demokratické strany (ODS) pro podzimní komunální volby ve stotisícovém Hradci Králové bude ředitel hradecké městské policie Miroslav Hloušek. Rozhodlo o tom v pondělí volební shromáždění hradeckých členů ODS. O pozici...

HDK posílá do boje Pavlínu Springerovou 

Pavlína Springerová je současná hradecká zastupitelka a také prorektorka Univerzity Hradec Králové. Hradecký demokratický klub do letošních voleb vsadil na koalici. Tu vytvořil společně s TOP 09. Ta na druhou pozici kandidátky dosadila Lukáše Řádka.  

„Ráda bych, aby se městu navrátila silná a tvrdě pracující koalice. Město potřebuje impuls, aby se mohlo dále rozvíjet,“ řekla novinářům a Hradecké Drbně při podpisu koaliční smlouvy Springerová. Podle jejích slov musí být prioritou uzemní plán, doprava, parkování a oprava Benešovky i Velkého náměstí. 

HDK v posledních volbách skončilo na druhém místě hned za hnutím ANO. Získalo 16 procent hlasů. TOP 09 se do zastupitelstva nedostala. Získala čtyři procenta hlasů.  

HDK a T0P 09 uzavřely koalici pro podzimní volby v Hradci Králové

Hradecký demokratický klub (HDK) a TOP 09 včera uzavřely koaliční smlouvu pro podzimní komunální volby v Hradci Králové. Jako podporovatelé jsou součástí koalice také Liberálně ekologická strana a Hradečtí patrioté. Kandidátkou na primátorku a...

Piráti zkusí štěstí se svojí jedničku z roku 2018 Pavlem Vrbickým  

V zastupitelstvu Hradce Králové je v i Česká pirátská strana. Ta vsadila na ověřenou jedničku, kterou se i pro letošní volby stal obchodně-technický poradce ve strojírenství Pavel Vrbický.  

„Za čtyři roky v zastupitelstvu jsme dobře poznali fungování radnice. Jsme připraveni za Hradec spolu převzít zodpovědnost, a kromě dostupného bydlení daleko více prosazovat ekologickou dopravu nebo inovativní a moderní vzdělávání,” uvedl Vrbický v tiskové zprávě.  

Piráti při posledních volbách skončili na pátém místě s 10 procenty hlasů. Při rozdělování mandátů na ně zbylo pět zastupitelských židlí.  

Piráty do voleb povede opět Pavel Vrbický, chce dostupné bydlení a ekologičtější dopravu

Královéhradečtí Piráti si zvolili lídra pro zářijové komunální volby. Stejně jako před čtyřmi roky je povede Pavel Vrbický. Ten v současné době působí jako opoziční zastupitel. Zabývá se především problematikou bydlení, upozorňuje například, že...

Změna pro Hradec a Zelení posílají do boje Adama Zárubu  

Adam Záruba je členem současné rady Hradce Králové. Jedničkou byl i během posledních komunálních voleb. Koalice tenkrát získala tři mandáty a 6,8 procenta hlasů. Konkrétně pro Zárubu hlasovalo tři tisíce lidí.  

Podle jeho slov je cílem koalice získání alespoň stejného počtu hlasů jako v roce 2018. „K hlavním tématům našeho programu budou patřit bydlení, dokončení územního plánu města a ochrana životního prostředí," uvedl pro Českou tiskovou kancelář Záruba. Ten kandidátku vedl i v letech 2014 a 2010. 

Změnu a Zelené povede do voleb v Hradci Králové opět Adam Záruba

Lídrem kandidátky uskupení Změna pro Hradec a Zelení pro zářijové komunální volby v Hradci Králové bude zastupitel a člen rady města Adam Záruba. Na druhém místě bude opět kandidovat ekolog Martin Hanousek (Zelení). Při minulých volbách před...

Jedničkou lidovecké kandidátky Koalice pro Hradec bude vodohospodářka Růžena Divecká. Anna Maclová, která kandidátku KDU-ČSL v Hradci Králové vedla ve volbách v letech 2014 a 2018, se o pozici jedničky již neucházela, protože se chce soustředit na práci v čele Diecézní charity Hradec Králové. 

Kandidátku KSČM opět povede bývalá krajská radní pro školství Táňa Šormová

Do voleb vstupují i nové politické subjekty  

Do vedení Hradce Králové se chtějí dostat i další politické subjekty. Ať už jde o dlouholeté politické strany nebo zcela nová hnutí. Například lídrem kandidátky STAN je logistik Luboš Hoker. Do zastupitelstva se pokusí vrátit i ČSSD. Jedničkou kandidátky je obchodní manažer Jan Král.  

Nově vzniklo uskupení, které je vedené čistě řediteli škol zřizovaných městem. Jmenuje se hradečtí kantoři. Lídrem je ZŠ Mandysova Jan Faltýnek. Dvojkou je Roman Polda, ředitel ZŠ Štefánikova. 

Jako nově vzniklý subjekt HKN doufá, že dostane dostatečné množství hlasů, aby se dostalo do zastupitelstva. “Pro případnou koalici jsme připraveni jednat se všemi stranami a hnutími, kterým záleží na rozvoji našeho města a s nimiž se shodneme názorově, programově i lidsky. Nejsme ochotni koaličně spolupracovat se subjekty nedemokratickými s autoritářskými znaky,” uvedl pro Hradeckou Drbnu Faltýnek.   

Do komunálních voleb v Hradci Králové vstoupí nový hráč. Subjekt složený z ředitelů škol

Do komunálních voleb v Hradci Králové vstupuje nový politický subjekt nazvaný Hradečtí kantoři a Nestranicí. Jak už název napovídá, kandidátka je složena především z ředitelů základních škol v Hradci Králové. Lídrem je ZŠ Mandysova Jan Faltýnek....

Dalším novým politickým subjektem je hnutí Rozvíjíme Hradec. Na prvním místě kandidátky je současný senátor, hradecký a krajský zastupitel a právník Jan Holásek.  

„Mým cílem je město posunout a prosazovat transparentní a moderní politiku rozvoje města. Problematice rozvoje se v rámci výkonu funkce zastupitele a senátora dlouhodobě věnuji a jsem přesvědčený, že k ní mám co říci, a že mám v tomto směru občanům města co nabídnout," uvedl Holásek pro Drbnu. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Tibitanzl | Zdroj ČTK, MMHK, volby.cz

Štítky volby, komunální, Hradec Králové, kandidátka, lídr, primátor, hlasy, přehled, politika, Královéhradecký, kraj, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, ODS, ANO 2011, koalice, Monika Štayrová, Pavlína Springerová, Pavel Vrbický, Jan Faltýnek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všechny zastupitelské kluby v Hradci Králové mají své lídry do letošních komunálních voleb  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.