Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do Krkonoš se postupně vrátí Muttichovy němé značky. Turistům mohou pomoct z nesnází

Na Labské louce tento týden správci Krkonošského národního parku nainstalovali první Muttichovy němé značky. Ty neukazují vzdálenost ani čas potřebný ke zdolání cíle. Turisty však nasměrují k významným místům jako jsou boudy, osady nebo vrcholy. Celkem jich má být v celých Krkonoších sedm desítek.

Takzvané Muttichovy němé značky jsou vysloveně krkonošskou záležitostí. „Pravdou je, že dnes už málokdo zná přesný význam jednotlivých symbolů. Mnozí na ně dokonce pohlížejí jen jako na nějaké ornamenty. Faktem ale zůstává, že jak v minulosti, tak i nyní to jsou orientační značky,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel Správy Krkonošského národního parku Robin Böhnisch

Značky jsou velké zhruba 30 až 50 centimetrů. Jsou vyrobené z dvoumilimetrového ocelového plechu, který je natřený na červeno. Jsou tak vidět i za snížené viditelnosti nebo ve sněhu. Z počátku bylo němých značek 28, v současné době jich je 31. Ne všechny se však využívají.  

„Přehled Muttichovek se dá najít téměř na každé lyžařské mapě Krkonoš, objevují se i na letních turistických mapách včetně té poslední, vydané Správou KRNAP v prosinci 2021, a v různých průvodcích či prospektech,“ vysvětluje v tiskové zprávě mluvčí národního parku Radek Drahný. Doposud bylo v Krkonoších umístěno 96 značek. Ty doplní sedm desítek nových.  

Nápad na Muttichovy němé značky vznikl za první republiky  

První myšlenky na výrobu němých značek vznikl na počátku první republiky. Tenkrát od Svazu lyžařů Republiky československé. Hlavním důvodem byl fakt, že klasické turistické značení nebylo během zimy vidět. Druhým důvodem byla jazyková bariéra turistů. 

Každý ze symbolů představuje důležitý bod Krkonoš. Toto značení vypracoval nadšený lyžař Kamil Vladislav Muttich. První z nich měly být poprvé vyzkoušené v zimě roku 1922. Systém se osvědčil, a proto se krkonošským bludařům rozdistribuovalo kolem 200 kusů těchto němých značek. Kompletní značení Krkonoš bylo dokončeno v roce 1924. 

Ve 20. a 30. letech se o značky na obou stranách Krkonoš staral svaz lyžařů. Ten po druhé světové válce zanikl a péči o značky převzala horská služba. Právě v tomto období došlo na české straně hor k několika obnovám němých značek, kdežto na polské straně zanikly.  

„Naposled byly Muttichovky revitalizovány v roce 2003, kdy dílny Správy Krkonošského národního parku ve Svobodě nad Úpou vyrobily 48 nových značek z dvoumilimetrového ocelového plechu s odolnou povrchovou úpravou – červenou vypalovací barvou,“ říká Drahný. 

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto KRNAP

Štítky KRNAP, Krkonoše, Muttichovy, němé, značky, orientace, symbol, instalace, Správa Krkonošského národního parku, Krkonošský národní park, lyžař, Robin Böhnisch, První republika, druhá světová válka, Kamil Vladislav Muttich

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Krkonoš se postupně vrátí Muttichovy němé značky. Turistům mohou pomoct z nesnází  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.