Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Z památníku v Jaroměři zmizela posprejovaná socha rudoarmějce. Je v areálu muzea

Město Jaroměř na Náchodsku nechalo odstranit sochu rudoarmějce se samopalem z památníku obětem válek u divadla. Někdo na ní v květnu na čtyřech místech nasprejoval písmeno Z, symbol ruské invaze na Ukrajinu, a na podstavci zanechal nápis v azbuce o Ivanu okupantovi. Socha byla dočasně umístěna na nádvoří vojenského muzea v pevnosti Josefov. Radnice nechá sochu odborně vyčistit. Město podalo trestní oznámení na neznámého pachatele. Vedení radnice označilo posprejování sochy za akt vandalismu a ničení veřejného majetku.

Třímetrová socha od roku 1981 stála jako hlavní monument v památníku obětem válek v Albieriho ulici u divadla. Město přes stavební úřad žádá o trvalé odstranění sochy od památníku obětem válek. "Teprve čekáme na výsledek. Pokud dostaneme souhlas, socha zůstane v areálu muzea. Kdybychom neuspěli, instalujeme ji zpět," uvedl v MF Dnes starosta Josef Horáček (za VPM).

O odstranění pískovcové sochy vojáka se v dvanáctitisícové Jaroměři hovoří od 90. let minulého století. Proti soše protestoval opakovaně pedagog Jan Tomsa, syn perzekvovaného faráře Československé církve husitské Josefa Tomsy. Podvakrát při výročí srpnové okupace 1968 posprejoval sokl sochy nápisem "Okkupant, idi domoj!" a byl kvůli tomu odsouzen za poškození cizí věci. V roce 2016 navrhl zastupitelům odstranit rudoarmějce z městského parku, ale ti to neschválili.

V lednu 2017 se na ně znovu obrátil otevřeným dopisem, aby sochu, která podle něj symbolizuje zlo normalizačního režimu, odsunuli pryč, nanejvýš aby zůstala někde v muzeu jako varování budoucím generacím.

Po ruském vpádu na Ukrajinu letos v únoru se ozvaly knihovnice Jana Žárská a psycholožka Michaela Peterková, které otevřeným dopisem vyzvaly zastupitele, aby sochu nechali přemístit. Argumentovaly, že jde o pomník sovětské okupace z časů normalizace. Dopis podepsalo na 120 lidí. Pro odstěhování sochy, kterou vytvořil zemřelý akademický sochař Ladislav Zemánek s Antonínem Wagnerem, hlasovalo 15 politiků, jeden byl proti a čtyři se zdrželi. Několik zastupitelů mínilo, že by socha měla zůstat na místě do doby, než se dořeší budoucnost pietního místa s deskami obětí světových válek. Pozemek nepatří městu, ale ženě, která zemřela.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto město Jaroměř

Štítky ČR, Rusko, správa, kriminalita, výtvarné, 1945, Jaroměř, socha, muzeum, památník, válka, ruská invaze na Ukrajinu, divadlo, okres Náchod, Pevnost Josefov, nádvoří, Jiří Ruda, Josef Tomsa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Evžen Zvolánek

Je mi na blití. Žárská, spravedlnost si tě najde!

Čtvrtek, 16. června 2022, 20:22Odpovědět

Z památníku v Jaroměři zmizela posprejovaná socha rudoarmějce. Je v areálu muzea  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.