Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na dani z příjmu loni státu nejvíce odvedla Škoda Auto

Na dani z příjmu právnických osob stát loni nejvíce získal od Škody Auto, a to 4,5 miliardy korun. Na druhém místě žebříčku, který sestavuje ministerstvo financí, je Česká spořitelna s 3,1 miliardy korun. Spořitelna se v loňském žebříčku umístila na prvním místě. Třetí skončila Generali Česká pojišťovna s 2,6 miliardy korun zaplacených na dani z příjmu. Čtvrté místo patří ČSOB a páté mobilnímu operátorovi T-Mobile. Ministerstvo financí sestavuje žebříček jako ocenění podniků, které se nejvíce podílejí na plnění veřejných rozpočtů. Finanční správa o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Žebříček sestavuje ministerstvo na základě výše plateb, které obdrží v průběhu roku na účet daně z příjmů právnických osob. Jsou v něm uvedeny pouze ty firmy, které ke zveřejnění daly souhlas. Pořadí firem na základě zaplacené daně z příjmu ministerstvo sestavuje od roku 2003.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) dnes při vyhlašování výsledků řekl, že i kvůli ruské invazi na Ukrajinu klesá růst české ekonomiky a zároveň se významně zvyšuje potřeba dodatečných výdajů státu. "Jsme si dobře vědomi, že realizovat je můžeme jen díky daňové morálce a firemní kultuře v České republice. Ti největší plátci daně za uplynulý rok jsou tu dnes s námi a já jim děkuji," uvedl Stanjura.

Veřejné rozpočty na dani z příjmu právnických osob loni získaly 200,6 miliardy korun, meziročně o 40 miliard více. Samotný státní rozpočet pak získal 129,1 miliardy korun. Firemní daně patří mezi takzvané sdílené daně, jejichž výnosy putují do státního rozpočtu i do pokladen měst a krajů.

Seznam oceněných plátců za rok 2021:

  1. ŠKODA AUTO a.s. (4.506,463.177 kč)
  2. Česká spořitelna, a.s. (3.126,181.193kč)
  3. Generali Česká pojišťovna a.s. (2.551,326.349kč)
  4. Československá obchodní banka, a.s. (2.179,919.620kč)
  5. T-Mobile Czech Republic a.s. (1.599,028.722kč)

Ohodnoť článek

Štítky správa, daně, firmy, ocenění, 2021, příjem, stát, odvod, Škoda Auto, Generali, ČSOB, daň, ŠKODA AUTO a.s., Ministerstvo financí České republiky, státní rozpočet, právnická osoba, T-Mobile, Československá obchodní banka, Česká spořitelna, Generali Česká po

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na dani z příjmu loni státu nejvíce odvedla Škoda Auto  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.