Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji se k Noci kostelů připojí přes 100 církevních budov

V Královéhradeckém kraji se k letošní Noci kostelů připojí 104 církevních budov. Součástí budou prohlídky i kulturní program, uvedli na webu pořadatelé akce. Čtrnáctý ročník Noci kostelů se bude konat v pátek 10. června, jedná se o celorepublikovou akci. V letošním ročníku je v celém Česku přihlášeno více než 1 710 kostelů a modliteben.

Ve stotisícovém Hradci Králové se jich podle organizátorů zapojí 11. V katedrále Svatého Ducha v Hradci Králové začne akce v 18:30 mší svatou a bude následovat vyzváněním katedrálních zvonů, poté bude možno prohlédnout si interiéry katedrály, kapli svatého Klimenta, během večera zazní duchovní hudba a na závěr, ve 22:50, bude závěrečná modlitba.

Celovečerní program je připraven také v kostele sboru kněze Ambrože v centru Hradce Králové, který začíná v 17:00 Varhaní improvizací Petra Šejvla. Na programu jsou prohlídky i koncerty. V dřevěném kostelíku svatého Mikuláše v Jiráskových sadech v centru Hradce Králové jsou pro návštěvníky připraveny od 18:00 do 21:00 volné prohlídky památky a na místě bude přítomen i průvodce pro zodpovězení dotazů.

Akce jsou připraveny také jinde v kraji. Na Náchodsku je do Noci kostelů tradičně zapojen například děkanský kostel svatého Petra a Pavla v Broumově, kde začne ve 20:00 koncert Tria Braunensis a pěveckého sboru Stěnavan. V pevnostním kostele Nanebevstoupení Páně v Josefově v Jaroměři zahájí program mše svatá v 18:00, následovat bude komentovaná prohlídka, duchovní hudba a ve 20:00 závěrečná modlitba.

V letošním ročníku akce nebudou chybět také krkonošské kostely. V Dolní Malé Úpě v kostele sv. Petra a Pavla začne program v 17:30. "Program v kostele svatých Petra a Pavla v Malé Úpě je součástí většího regionálního programového celku Krkonošská trojice, který programově propojuje kostely v Černém Dole, v Malé Úpě a ve Velké Úpě. Poutníky po trojici kostelů čeká odměna," uvedli organizátoři akce. V Černém Dole v kostele svatého Michaela archanděla začne akce Krkonošská trojice v 17:00 a ve Velké Úpě v Peci pod Sněžkou v kostele Nejsvětější Trojice v 18:00.

Do Noci kostelů se loni v Královéhradeckém kraji zapojilo 66 objektů. Loňský ročník ale ovlivnila doznívající protiepidemická opatření kvůli šíření koronaviru.

Myšlenka otevřít kostely v noci vznikla ve Vídni, kde se v roce 2005 uskutečnila první Noc kostelů. V roce 2009 podle organizátorů akce překročila hranice a otevřely se také kostely a modlitebny na několika místech v Česku.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto nockostelu.cz

Štítky ČR, památky, církve, Noc kostelů, Královéhradecký, kostel, Královéhradecký kraj, Česko, Hradec Králové, Malá Úpa, Velká Úpa, Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji se k Noci kostelů připojí přes 100 církevních budov  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.