Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Sociální demokrat Birke jde do voleb pod svou značkou - Jan Birke pro Náchod

Dlouholetý starosta Náchoda, krajský předseda ČSSD a bývalý poslanec Jan Birke (ČSSD) jde do komunálních voleb ve dvacetitisícovém městě v novém uskupení s názvem Jan Birke pro Náchod. Je to sdružení členů ČSSD a nezávislých kandidátů. Na předvolební kampaň má zhruba čtvrt milionu korun.

Jan Birke je starostou Náchoda od roku 2010 a zastupitelem Královéhradeckého kraje od roku 2012. V letech 2017 až 2018 byl místopředsedou ČSSD. V roce 2017 po změně ve vedení strany opustil funkci volebního manažera. V minulosti se několikrát objevil mezi jmény možných kandidátů na ministra kultury, naposledy loni za minulé vlády.

"Kandidátku podává ČSSD. Je sestavena zhruba z jedné třetiny ze sociálních demokratů a ze dvou třetin z nezávislých kandidátů. Předvolební kampaň platím se svého, něco jsem naspořil," uvedl Birke.

Podle něj to neznamená, že by se chtěl od ČSSD odstřihnout, nadále zůstává sociálním demokratem a ČSSD nikdy neopustí. "Kdybych se chtěl od ČSSD odstřihnout, ze sociální demokracie bych odešel. Myslím, že jsem pro ČSSD udělal maximum, v tuto chvíli je na současném vedení strany, aby ji dalo do pořádku. Před těmito komunálními volbami jsem to vyhodnotil tak, že je potřeba vsadit na své jméno. Něco za mnou v Náchodě je vidět, myslím, že Birke je tady dobrá značka," řekl.

Birke, který je lídrem kandidátky, dále uvedl, že jit do voleb pod svým jménem důkladně zvážil. "Jdu s kůží na trh a buď to bude velké vítězství nebo velká prohra, proto k tomu přistupuji s velkou pokorou," řekl. Jedním z důvodů bylo i to, že potřeboval na kandidátku dostat "kvalitní osobnosti". "A tito lidé většinou nechtěli kandidovat za žádnou politickou stranu," dodal.

Stěžejními volebními tématy jsou zahájení výstavby obchvatu města, které je tranzitní dopravou extrémně zatížené, obnova lázeňství, rozhýbání bytové výstavby a zlepšení parkování ve městě. "Chci ve volbách jasně vyhrát, chci pokračovat v započaté práci. Mám před sebou minimálně čtyři klíčové projekty, které bych chtěl dokončit a hlavně, Náchod je potřebuje. Proto potřebuji silný mandát. Pokud vyhrajeme a budeme mít šanci sestavovat v Náchodě koalici, tak k tomu budu hledat koaliční partnery, kteří se ztotožní s plánem, který předkládáme voličům," řekl.

Na druhém místě kandidátky je místostarosta Jan Čtvrtečka (ČSSD), ze třetího kandiduje lékařka Edita Nováková (nezávislý), ze čtvrtého ředitelka ZŠ Radka Lokvencová (nezávislý) a z pátého lékař Ladislav Tichý (ČSSD). Mezi známé osobnosti patří například filmař a ředitel sociálních služeb Tomáš Magnusek (nezávislý), který kandiduje z osmého místa.

Koalici v Náchodě utvořila po minulých komunálních volbách jasně vítězná ČSSD s koalicí ODS a STAN, KDU-ČSL a Patrioty města Náchoda. V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu má čtyřkoalice 19 hlasů. Sociální demokraté ve volbách získali v náchodském zastupitelstvu za 33 procent hlasů 11 křesel, koalice ODS a STAN získala tři mandáty, tři křesla získali i lidovci. Patrioti města Náchoda mají dva mandáty.

Birke vedl krajskou kandidátku ČSSD do loňských říjnových sněmovních voleb a post poslance neobhájil. Přestože ČSSD se do Sněmovny nedostala, Birke jako lídr kandidátky v kraji získal přes 1820 preferenčních hlasů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv Jana Birkeho

Štítky ČR, strany, volby, obce, Birke, Náchod, Jan Birke, ČSSD, sociální demokracie, komunální volby, ODS, KDU-ČSL, Starostové a nezávislí, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sociální demokrat Birke jde do voleb pod svou značkou - Jan Birke pro Náchod  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.