Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Technické služby v Hradci Králové mají nové zavlažovací vaky. Pomůžou při údržbě zeleně během léta

Zavlažovací vaky na údržbu zeleně v parných letních dnech používá Hradec Králové od roku 2019. Tenkrát jich bylo po městě jen 30 na vyzkoušení. V současné době jich je téměř 400. Díky těmto speciálním pytlům voda přitéká ke kořenům postupně. Letos se budou používat v kombinaci se speciálním granulátem, který udrží vodu u kořenů.

Technickým službám vaky dodala Královéhradecká provozní. Posledních 200 kusů město dostalo včera a hned se začalo s jejich umisťováním. Vhodné jsou zejména k malým stromům do zhruba tří let po výsadbě. Celá řada nových vaků už je umístěna například na Tylově nábřeží mezi Pražským a Tyršovým mostem. 

„Instalace zavlažovacích vaků se nám v předchozích letech velmi osvědčila. Půda kolem stromu má dostatek času k tomu, aby vláhu vstřebala, a zavlažování je tak mimořádně účinné,“ pochvaluje v tiskové zprávě primátor města Alexandr Hrabálek (ODS).  

Vaky jsou vyrobené z plastu a technické služby je umísťují ke spodní části kmene. Po napuštění vodou ji postupně uvolňují do půdy přímo ke kořenům. Strom tak dostává pravidelný přísun vody až po dobu devíti hodin.  

„Instalace je velmi snadná, do jednoho vaku se vejde téměř 65 litrů vody, naplnění trvá zhruba tři minuty a kapková závlaha zalije strom přímo ke kořenům při menší spotřebě vody,“ vysvětlil v tiskové zprávě provozní ředitel Královéhradecké provozní Tomáš Hosa

Podle Daniela Jeřábka z Technických služeb Hradec Králové je zalévání klasickým způsobem neefektivní. Spotřebuje se daleko větší množství vody, která je rozlitá po okolí a nedostane se do potřebné hloubky. 

„Vaky dáváme k mladým stromům, které ještě nemají dostatečně rozvinutý kořenový systém a současně jsou s ohledem na zhoršené stanovištní podmínky obecně náchylnější na nedostatek vody,“ uvedl ve zprávě Jeřábek.  

Ohodnoť článek

Foto KHP

Štítky vak, voda, závlaha, zeleň, strom, centrum, technické, služby, Hradec Králové, provozní, Alexandr Hrabálek, ODS, Královéhradecká provozní, a.s., údržba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Technické služby v Hradci Králové mají nové zavlažovací vaky. Pomůžou při údržbě zeleně během léta  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.