Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Muzeum východních Čech v Hradci Králové chystá archeologickou výstavu sezony

Muzeum východních Čech (MVČ) v Hradci Králové chystá na 16. června slavnostní zahájení archeologické výstavy sezony nazvané Měnící se svět – poslední lovci a první zemědělci (nejen) ve východních Čechách. Výstava s mezinárodním rozsahem odpoví například na otázky, jak moc se od sebe lišily světy v době mezolitu a paleolitu nebo co se stalo s původními lovci poté, co na naše území dorazili zemědělci. ČTK to sdělila mluvčí muzea Lucie Peterková. Výstava bude k vidění v Galerijním sále muzea do 12. listopadu 2023.

"Mezinárodní kontext výstavy koresponduje s českým předsednictvím EU a s konáním světové konference ICOM (Mezinárodní rady muzeí), kterou letos hostí Praha, a s ní i některá česká muzea včetně MVČ," uvedl ředitel muzea Petr Grulich. Česko se předsednictví EU ujme od července.

Výstava bude mít čtyři samostatné části. V první se návštěvník seznámí s kulturním a antropologickým vývojem moderního člověka od gravettienu až po konec paleolitu, a to po jednotlivých kulturách. Součástí výstavy budou i repliky jeskynních maleb zvířat ze slavných francouzských a španělských lokalit.

Druhá část představí období mezolitu. Návštěvník se podle zástupců muzea seznámí s krajinou a přírodou té doby, s tehdejší podobou osídlení, s kamennými nástroji, obživou posledních lovců i jejich pohřebními zvyklostmi a kultovními projevy.

"Třetí část výstavy nabídne domek propojující druhý a čtvrtý okruh. Představíme vývoj na Předním východě, kde ve stejné době, kdy u nás žili mezolitičtí lovci, dochází k počátkům zemědělství a domestikace zvířat. Tyto znalosti se v podobě neolitu šíří z Blízkého východu do Evropy," uvedla mluvčí muzea Lucie Peterková. Nálezy vystavené ve třetí části jsou zapůjčené z Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur v Praze, jde o originály z Předního východu.

Poslední čtvrtá část výstavy přiblíží neolitické období v podobném duchu, v jakém byl představen předcházející mezolit, tedy příroda, sídlení, nástroje, obživa, pohřbívání a kult. V této části dominují předměty ze sbírek MVČ, jelikož region patří v rámci archeologického bádání o neolitu ke klíčovým oblastem. "Kromě kamenných artefaktů a keramických nádob bude k vidění i několik unikátů. Přední místo mezi nimi zaujímá takzvané sovětické prasátko, tedy keramická figurka prasete, která je jedinou svého druhu, či náhrdelník složený z keramických korálů, pocházející z hrobu objeveného v Plotištích nad Labem," uvedla Peterková.

Součástí výstavy budou také promítané 3D modely tehdejšího osídlení a krajiny a k výstavě vzniknou dvě tzv. mapy s příběhem. První bude od zahájení výstavy přístupná na webu muzea.

Na trase obchvatu Jaroměře je dokončován archeologický průzkum

Na hlavní trase obchvatu Jaroměře, konkrétně na silnici I/33 je v těchto dnech dokončován záchranný archeologický průzkum. Nalezena tu byla sídliště, pohřebiště i řada artefaktů.

"Druhá mapa s příběhem vznikne až příští rok po skončení celé výstavy a její podobu zvolí přímo návštěvníci. Připravili jsme trojici témat, mezi kterými mohou návštěvníci volit. Hlasování bude probíhat na tabletu, který bude ve výstavním sále," uvedl autor výstavy, kurátor a archeolog Petr Čechák.

Zřizovatelem muzea je Královéhradecký kraj. Výstava bude v hlavním sídle Muzea východních Čech, v secesní budově od architekta Jana Kotěry na Eliščině nábřeží. Budova, která je národní kulturní památkou, patří městu Hradec Králové.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky ČR, archeologie, muzea, výstavy, Hradec Králové, výstava, muzeum, Muzeum východních Čech, lovec, Evropská unie, Východní Čechy, Praha, Blízký východ, Petr Grulich, Mezinárodní rada muzeí, ICOM transport

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum východních Čech v Hradci Králové chystá archeologickou výstavu sezony  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.