Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Úpická hvězdárna bude mít nové návštěvnické centrum. Otevře se za rok

U hvězdárny v Úpici na Trutnovsku vznikne moderní návštěvnické a pozorovací astronomické centrum. Podle hejtmanství by se mělo otevřít do jednoho roku. Za jeho stavbu v místě slunečního domku bude muset kraj vynaložit kolem čtyř milionů korun.

Hejtmanství ve své tiskové zprávě uvedlo, že do nového centra bude směřovat většinu astronomických a pozorovacích výzkumů. Návštěvníci tak bude přímo u vědeckého výzkumu. 

 „V pozorovací místnosti budou zejména výstupy ze slunečních, ale také z nočních pozorování, včetně záznamů z celooblohových kamer a dalších měření. Její součástí bude i meteorologické a seismické stanoviště,“ uvedla ve zprávě Martina Berdychová (Východočeši). Hned vedle se návštěvník seznámí se zpracováváním a archivací dokumentů.  

„O propojení odborných astronomických pozorování a náhledu laické veřejnosti na problematiku astronomie a přírodních věd se naše hvězdárna snaží v podstatě již od svého založení v roce 1959,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel hvězdárny Marcel Bělík

Ještě na konci loňského roku se hovořilo o tom, že rozšíření hvězdárny bude stát kolem 3,5 milionu korun. Kvůli zdražování se nyní hovoří o čtyřech milionech, které musí schválit zastupitelstvo. Pomoct by mohla dotace ve výši 2,5 milionu korun. S pracemi se má začít nejpozději v září.  

Hvězdárna v Úpici, která patří mezi nejmenší v Česku, byla založena před 60 lety. V odborné oblasti se specializuje na pozorování sluneční aktivity. Vlastníkem a zřizovatelem hvězdárny je Královéhradecký kraj. 

Ohodnoť článek

Foto Královéhradecký kraj

Štítky Úpice, hvězdárna, centrum, pozorovatelna, vizualizace, rekonstrukce, stavba, modernizace, okres Trutnov, Martina Berdychová, Východočeši, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úpická hvězdárna bude mít nové návštěvnické centrum. Otevře se za rok  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.