Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Obří trpaslík u Hořic je zase o něco vyšší, už mu chybí jenom čepice. Bude vážit 20 tun

Obří trpaslík poskládaný z pískovcových bloků měří 7,1 metrů. Řidiči ho mohou vidět po pravé straně hlavní silnice vedoucí z Hradce Králové do Jičína. Stojí kousek před Hořicemi. Jeho stavba trvá už od roku 1995. Nyní se blíží do finále, už chybí jenom čepice.

Samotná čepice trpaslíka bude jednou z největších součástí. V obvodu bude měřit 2,5 x 2 metry, její výška se odhaduje na zhruba čtyři metry. „Bloky těchto rozměrů se v lomech běžně nedobývají, a proto je zhotovení čepice Obřího trpaslíka jedinečnou záležitostí,“ uvedl na webu města František Kozel, člen Okrašlovacího spolku Rašín, který si vzal realizaci trpaslíka na starosti.   

Blok na výrobu čepice obřího trpaslíka by se mohl začít vylamovat na začátku června. Podle Kozla bude její usazení na vrchol technicky náročnou prací. Odhaduje se, že se její váha bude pohybovat kolem 20 tun.  

 Nápad postavit obřího trpaslíka vznikl v hospodě  

„Nápad postavit Obřího trpaslíka vznikl, jako ostatně většina velkých věcí, v restauraci. Přesněji řečeno, před restaurací Doubravka v Hořicích, na asfaltu u stolu bez ubrusu a u piva. Bylo to v létě roku 1994,“ zavzpomínal před časem pro Hradeckou Drbnu Kozel.   

Právě ten den se v hospodě objevil i sochař Kurt Gebauer, který byl v Hořicích na sochařském symposiu. „A tak došlo k tomu, že tu později večer, mezi sklenicemi piva a preclíky vznikla myšlenka na zbudování monumentální pískovcové sochy Obřího trpaslíka. Jak jinak než podle návrhu Kurta Gebauera,“ doplňuje zakladatel spolku. Ještě v ten rok vznikl spolek a v roce 1995 se poprvé koplo do země. 

Následující období nazývá spolek jako léta klidu, stavba se tak prakticky úplně zastavila. Znovu se naplno rozjela až v roce 2018. „Celkem tedy bylo v roce 2018 osazeno pět kamenů, které vážily více než 50 tun,“ vzpomíná František Kozel. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MU Hořice

Štítky obří, trpaslík, Hořice, stavba, čepice, pískovec, Jičínsko, kuriozita, příprava, Rašín, František Kozel, Hradec Králové, Jičín, Kurt Gebauer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obří trpaslík u Hořic je zase o něco vyšší, už mu chybí jenom čepice. Bude vážit 20 tun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.