Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nejlepším městem pro podnikání je v Královéhradeckém kraji Nová Paka

Nejlepším městem pro podnikání je v Královéhradeckém kraji Nová Paka na Jičínsku. Město zvítězilo ve 14. ročníku srovnávacího výzkumu Město pro byznys 2021. Loni se Nová Paka umístila na druhém místě, v minulosti srovnání několikrát vyhrála. Letos se na první místo prosadila dobrým hospodařením a celkově kvalitními podmínkami pro podnikání. Na druhém místě skončil loňský vítěz Hradec Králové a třetí byla opět Dobruška z Rychnovska. Ve výzkumu, který zpracovává analytická agentura Datank, je zahrnuto 15 měst, která mají status obce s rozšířenou působností.

Devítitisícová Nová Paka má vysoký podíl investic na celkových výdajích. "Podílem čerpaných dotací v přepočtu na příjmy je Nová Paka dokonce v TOP 10 celorepublikově," uvedli hodnotitelé. Město drží nízkou úroveň daně z nemovitosti. Ve městě se daří firmám s více než 250 zaměstnanci, kterých je zde v přepočtu na celkový počet ekonomických subjektů v kraji nejvíce. Ve městě je nízký počet dlouhodobě nezaměstnaných. Nadprůměrně vysoký je počet živnostníků.

"Naším hlavním cílem je vytvářet město pro kvalitní život. Podnikatelské prostředí je jednou z jeho neopomenutelných složek. Zde je klíčový férový přístup ke každému, kdo potřebuje součinnost města," řekl starosta Nové Paky Josef Cogan (Sportovci pro Novou Paku).

Hradec Králové zaznamenal v regionu nejlepší výsledek v takzvaném mystery testování, které pomocí fiktivních podnikatelských dotazů ověřuje včasnost a kvalitu odpovědí živnostenského úřadu. Krajské město má rovněž kvalitní webové stránky z pohledu podnikatelů, vysoký počet ekonomických subjektů, radnice dává významné peníze na veřejnou dopravu a na kulturu.

Dobruška bodovala nulovými náklady na dluhovou službu. "Peníze radnice směřuje zejména do bydlení a sportu. Počet úředních hodin, během nichž si podnikatelé mohou vyřídit vše potřebné, je v rámci regionu nadprůměrný," uvedli organizátoři výzkumu.

Výzkum hodnotí města za uplynulý rok na základě 28 kritérií rozdělených do dvou oblastí, a to podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. Druhou oblast mohou radnice svým chováním ovlivnit. Vyhlašovatelem výzkumu je týdeník Ekonom, partnerem stavební skupina Eurovia CS a Svaz měst a obcí ČR.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto János Korom

Štítky ČR, hospodářství, správa, obce, ocenění, Královéhradecký, Nová Paka, podnikání, výzkum, Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Dobruška, okres Rychnov nad Kněžnou, okres Jičín, radnice, Josef Cogan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlepším městem pro podnikání je v Královéhradeckém kraji Nová Paka  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.