Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Za vínem, loutkami, historií i parním vlakem. Kam o víkendu v hradeckém kraji vyrazit?

I tento víkend Královéhradecký kraj nabídne celou řadu zajímavých akcí. Na své si přijdou milovníci vína, fanoušci historie a parních vlaků nebo milovníci loutkového divadla. Na některých místech se bude doslova cestovat v čase. Přehled nejzajímavějších kulturních akcí v našem regionu přináší Hradecká Drbna.

Do Jičína se vrací Valdštejnské slavnosti  

Od pátku do neděle se v Jičíně konají tradiční Valdštejnské slavnosti. Prakticky celé město se vrátí časem do 17. století. Návštěvníci se mohou těšit na Albrechta z Valdštejna i jeho družinu. Na programu jsou rytířské hry, hostiny a bankety a také muzikanti a potulní herci.  

Valdštejnské slavnosti se v Jičíně konaly už v roce 1934. Tehdejší podoba připomínala třísté výročí Valdštejnovy smrti. 

Na trať vyjede parní vlak. Výtopna v Jaroměři láká na muzejní noc  

Výtopna v Jaroměři od pátku do neděle pořádá tradiční muzejní noc s jízdami lokomotiv a netradičními prohlídkami, které jsou v plánu už dnes od 17:00 do 22:00. V sobotu vyjede parní vlak na trasu Jaroměř – Hradec Králové – Česká Skalice. V neděli bude pendlovat mezi Jaroměří, Hradcem Králové, Bílou Třemešnou a Trutnovem.  

Trutnov zaplaví litry vína. Konají se vinařské slavnosti  

Od sobotního dopoledne se v centru Trutnova konají tradiční slavnosti vína. Letos už 17. ročník. Po omezeních v minulých letech se hlavní část slavností vrací do prostor historické trutnovské radnice. Poté bude pokračovat doprovodný program na Krakonošově náměstí, kde k dobrému vínu zahraje cimbál z Drásova, trutnovští Jakž Takž a rtyňská skupina Michal Tučný Revival. 

Na Trutnovských vinařských slavnostech budou pro ochutnávku k dispozici hlavně moravská a česká vína, ale pro práci s vínem budou nabízena i zahraniční vína – na stáncích se objeví vína francouzská, portugalská nebo rakouská. 

Na Bílé věži v Hradci Králové bude provázet královna  

V sobotu odpoledne může veřejnost vyrazit na speciální prohlídku Bílé věže v Hradci Králové. Tu si vezme na starosti sama královna. Organizátoři slibují, že se návštěvníci doslova přesunou v čase do doby, kdy v Hradci stával královský hrad a vše bylo tak trochu jiné. Možná se dozvíte, kde se ukrýval městský poklad. 

Speciální komentované prohlídky jsou na programu v sobotu od 14:00 do 15:30. Ideálním řešením je předem vstupenky rezervovat na webu Bílé věže.  

Komentované prohlídky v kostele sv. Mikuláše  

Dřevěný kostel sv. Mikuláše se po rekonstrukci otevírá veřejnosti. Přijďte si prohlédnout interiér a vyslechnout příběh kostela, který se snad už natrvalo usadil na svém místě – v Jiráskových sadech nedaleko soutoku Labe a Orlice. Komentovaná prohlídka se bude konat v sobotu od 15:00 do 15:30. 

Kuks nabídne 300 let starou tradici  

Během soboty a neděle se na Kuks vrátí 300 let stará loutkařská tradice. Jde o první ročník festivalu Malá loutková inventura. Ten nabídne program pro celou rodinu včetně promítání filmu pro děti. Návštěvníci se mohou těšit například na inscenaci Plata Company. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Wolfgang Eckert | Pixabay | Zdroj Kudy z nudy, MMHK, MU Trutnov

Štítky kam, vyrazit, kultura, volný, čas, Královéhradecký, kraj, vlak, parní, víno, loutky, tradice, Jičín, Jaroměř, Hradec Králové, Trutnov, slavnosti, Královéhradecký kraj, slavnost, historie, Drbna.cz, Albrecht z Valdštejna, Valdštejnské slavnosti, Muzejní no

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za vínem, loutkami, historií i parním vlakem. Kam o víkendu v hradeckém kraji vyrazit?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.