Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Archeologové u Hořenic na Náchodsku hlásí četné objevy z několika etap pravěku

Archeologové u Hořenic na Náchodsku v trase budoucího obchvatu Jaroměře objevili četné stopy osídlení ze tří etap zemědělského pravěku. Intenzivní pravěké osídlení souvisí s dávnou obchodní trasou mezi východními Čechami a Polskem, míní archeologové, kteří u Hořenic nálezy představili novinářům. Nechyběly bronzové šperky, kamenné nástroje nebo střepy hliněných nádob.

Pokud se potvrdí tamní objev keltského hrobu, půjde o jedno z nejseverněji položených pohřebišť z tohoto období v ČR. Výzkum provádí UHK ve spolupráci s náchodským muzeem a společností Eurovia. Archeologové při aktuálním výzkumu u Hořenic objevili devět pozůstatků po sídelních objektech, které mohly sloužit k bydlení nebo k výrobě.

"Máme tu na 90 procent také jeden keltský hrob z doby laténské, nasvědčuje tomu hrobová výbava, ze které prochází nákrčník, tři bronzové náramky, bronzová spona a prsten. V této lokalitě jde o velmi cenný nález. Kosti se kvůli agresivnímu půdnímu složení nedochovaly," řekla archeoložka Univerzity Hradec Králové (UHK) Sylva Tichá Bambasová.

Upozornila na související objev v trase obchvatu u nedalekých Čáslavek. Tam archeologové loni našli zbytky pece z doby laténské, tedy také z období Keltů. Podle ní jde o konstrukční řešení, které není pro laténské hrnčířské pece na sever od Dunaje typické. "Pec patří mezi nejvzácnější nálezy, které jsme odkryli při výzkumu v trase budoucího obchvatu Jaroměře," řekla archeoložka.

Archeologové nyní pracují u Hořenic na ploše, která je archeologicky jednou z nejbohatších lokalit v trase obchvatu. "Jde o první labskou terasu, měli tu ideální podmínky k osídlení po celou dobu pravěku," řekl archeolog z UHK Ladislav Rytíř.

Šest tisíc let staré sídliště objevené u Hořenic patří do mikroregionu, který archeologové považují za významnou sídelní komoru mladší doby kamenné v kraji. Dřívější objevy u Hořenic pocházejí z pokračující stavby D11, která vede nedaleko výzkumu.

Při aktuálním výzkumu archeologové u Hořenic objevili tři půdorysy dlouhých sloupových domů včetně pozůstatků hospodářských objektů z neolitu, období kultury s lineární keramikou datované do doby 5000 až 5500 před naším letopočtem. Mají také doklady importů kamenné suroviny z dnešního Polska, pravděpodobně se tady i zpracovávala, míní archeologové.

Mladší zachycené osídlení u Hořenic je ze starší doby železné, tedy z doby halštatské a také z doby laténské.

Současný výzkum je posledním na trase budoucího obchvatu Jaroměře. Obchvat bude mít délku 6,5 kilometru a povede od Hořenic, kde se napojí na dálnici D11, kolem Dolan k Velkému Třebešovu. Archeologové zahájili výzkum na jaře loňského roku a po etapách pokračuje dodnes. Většinu trasy obchvatu tak již prozkoumali. Na území jednotlivých obcí, kterými obchvat povede, učinili archeologové řadu objevů. Například na území Čáslavek, stejně jako u Hořenic zachytili tzv. polykulturní archeologickou lokalitu.

Výstavba silničního obchvatu Jaroměře zhruba za 800 milionů korun by podle dnešního vyjádření zástupců Ředitelství silnic a dálnic mohla začít v červnu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŘSD

Štítky ČR, stavby, silnice, archeologie, obchvat, Jaroměř, Hořenice, objev, výzkum, okres Náchod, Univerzita Hradec Králové, Polsko, Východní Čechy, Eurovia CS, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové u Hořenic na Náchodsku hlásí četné objevy z několika etap pravěku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.