Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Město už má podklady pro úpravu smlouvy na nový stadion. Stavba se může prodražit o 68 milionů

Už několik týdnů se mluví o tom, že se stavba nového fotbalového stadionu v Hradci Králové prodraží. O kolik se nová multifukční aréna prodraží zatím není jasné. Podrobnosti nezveřejnil dodavatel ani vedení města. Návrh na dodatek ke smlouvám budou posuzovat právníci. Původně podepsaná smlouva počítá s částkou na 568 milionů korun. Podle informací Hradecké Drbny se má jednat o zvýšení nákladů o 12 procent. Tedy zhruba 68 milionů korun.

Nový fotbalový stadion v hradeckých Malšovicích staví sdružení firem Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont. 

V pátek odpoledne přišla novinářům z tiskového odboru magistrátu krátká zpráva o tom, že sdružení dodavatelských firem zaslalo městu podklady pro jednání o změně smlouvy. Konkrétní částku ani obsah podkladů však nepopisuje. 

Podklady obdržel správce stavby, který je bude nyní společně s právníky vyhodnocovat. Členy vyjednávacího týmu jsou zástupci vedení města i opozice, zaslané podklady mají k dispozici také předsedové zastupitelských klubů. Předpokládáme, že reakci města, jaké požadavky a v jaké výši je ochotné akceptovat, se stavební sdružení dozví v následujících týdnech,“ uvedl v tomto prohlášení primátor města Alexandr Hrabálek (ODS). Podle jeho slov by mělo mít konečné slovo zastupitelstvo. 

Redakce Hradecké Drbny se proto obrátila na společnost Strabag, která je hlavním pilířem trojice stavebních firem. Tiskové mluvčí společnosti Editě Novotné jsme položili čtyři otázky. Odpověď jsme nedostali ani na jednu.  

„Adresátem těchto podkladů pro jednání je zadavatel zakázky a nepovažujeme za vhodné se k jeho detailům vyjadřovat prostřednictvím médií. Věříme, že situaci, která byla způsobena nepředvídatelnými okolnostmi, se v součinnosti s investorem podaří vyřešit,“ dodala mluvčí Strabagu. 

Hradecká Drbna se ptala na alespoň přibližné vyčíslení nové ceny za stadion, další možné úpravy ve smlouvě, průběh vyjednávání s radnicí a také případné komplikace, které mohou vzejít z případného neodsouhlasení dodatku ke smlouvě ze strany města.  

Stadion bude o 68 milionů dražší. Jeho stavba bude trvat déle 

Z odpovědi mluvčí Novotné vyšlo najevo, že společnosti po městě žádají nový termín dokončení stavby. „Podrobné vysvětlení obsahující nejen vyčíslení nárůstu cen stavebních materiálů, ale také žádost o prodloužení lhůty výstavby jsme odeslali zadavateli,“ uvedla ve své krátké zprávě redakci.  

Hradecká Drbna oslovila zástupce opozičních zastupitelských klubů, které už mají nové podklady pro úpravu smlouvy k dispozici. „Zatím chtějí odložit dokončení stavby fotbalového stadionu o dva měsíce,“ potvrdil zastupitel Martin Hanousek (Zelení). Podle jeho slov budou chtít společnosti po městě i finanční zálohu.  

U otázky, o kolik procent se nový fotbalový stadion v Hradci Králové prodraží, Hanousek nechtěl být konkrétní. U několika zdrojů se však mluví o zhruba 12 procentech. Jednalo by se o zhruba 68 milionů korun vyšší částku. Místo 568 by město zaplatilo 636 milionů korun. A to i přesto, že nezískalo dotaci od Národní sportovní agentury. Celá částka půjde z městského rozpočtu. 

Nové podklady by nyní měl prostudovat správce stavby. Na základě toho by měli právníci města připravit odpověď a stanovisko. To následně prodiskutují zástupci jednotlivých zastupitelských klubů. Podle Hanouska je to běh na dlouhou trať. „Trochu si myslím, že vedení města bude mít snahu tyhle problémy co nejvíc oddalovat. Nejlépe za volby. Určitě to bude několikaměsíční přehazování,“ uvedl zastupitel. Nevyloučil zároveň, že by město mohlo skončit u soudního sporu.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMHK

Štítky fotbalový, stadion, Hradec Králové, fotbal, peníze, sport, finance, vyjednávání, zdražení, termín, prodloužení, smlouva, radnice, fotbalový stadion, Drbna.cz, Strabag, Martin Hanousek, Geosan Group, Malšovice, Alexandr Hrabálek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Evžen Zvolánek

Proč se ke všemu vyjadřuje ten magor Hanousek?

Úterý, 24. května 2022, 11:22Odpovědět

Město už má podklady pro úpravu smlouvy na nový stadion. Stavba se může prodražit o 68 milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.