Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Galerie moderního umění bodovala v prestižní soutěži Gloria musaealis

Galerie moderního umění v Hradci Králové získala třetí místo v prestižní Národní soutěži Gloria musaealis. Odborná porota ocenila Sbírky Karla, která se umístila na třetím místě v kategorii Muzejní počin roku 2021. Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo ve Smetanově síni Obecního domu v Praze.

Společně s Galerií moderního umění v soutěži Královéhradecký kraj prezentovalo i Muzeum východních Čech Hradec Králové. „Letos se přihlásily do všech kategorií a mohu říci, že v celostátním porovnání směle konkurovaly i těm největším institucím. Ocenění nákupu Sbírky Karla Tutsche potvrzuje, že naše podpora této akvizice byla správná,“ uvedla v tiskové zprávě náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová (Východočeši). 

Do 20. ročníku Národní soutěže Gloria musaealis se přihlásilo celkem 52 muzeí a 79 projektů. Do finálového kola bylo nominováno 15 institucí. Mezi nimi hradecká Galerie moderního umění dominovala se sbírkou Karla Tutsche, kterou porota ocenila třetím místem.  

„V novodobé porevoluční historii se jedná o naprosto zásadní přírůstek v galerijní síti, a to díky prozíravosti zřizovatele, kterého jsme o významu sbírky nemuseli vůbec přesvědčovat,“ hodnotil v tiskové zprávě nákup uměleckých děl ředitel hradecké galerie František Zachoval. Celá kolekce je sestavena z 800 děl.  

Ohodnoť článek

Foto GMU

Štítky GMU, Hradec Králové, soutěž, prestižní, úspěch, Gloria musaealis, společnost, kultura, moderní umění, galerie, Galerie moderního umění v Hradci Králové, Praha, Obecní dům, Martina Berdychová, Muzeum východních Čech, Východočeši, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Galerie moderního umění bodovala v prestižní soutěži Gloria musaealis  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.