Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hradec Králové poslal první peníze svému partnerskému městu Černihiv. Finance využije na čerpadlo

Před časem Hradec Králové vyhlásil veřejnou sbírku na pomoc Ukrajině a svému partnerskému městu Černihiv. Zřídil transparentní účet a od společností a jednotlivců začal shromažďovat peníze. První část financí nyní pomůže městu s pořízením speciálního ponorného čerpadla. Radnice na Ukrajinu posílá čtyři tisíce euro.

„Ze sociálních sítích víme, že je ve městě poničena vodovodní infrastruktura, proto jsme se zkusili obrátit na černihivskou vodovodní společnost, což je prakticky městská organizace. S nimi se nám podařilo navázat kontakt a zjistit, co by jim mohlo pomoci,“ uvedl v tiskové zprávě města primátor Alexandr Hrabálek (ODS).  

Po vzájemné komunikaci vodovodní společnost napsala hradeckému magistrátu o podporu na speciální ponorné čerpadlo. Radnice na ni přispěje částkou čtyři tisíce euro (pzn. redakce: necelých sto tisíc korun). Radnice peníze pošle z transparentního účtu, kam stejnou částku posla i společnost Vodovody a kanalizace Hradec Králové.  

Ve veřejné sbírce radnice v Hradci Králové pokračuje. Peníze chce na Ukrajinu posílat postupně. Pomoct mají s obnovou školství, infrastruktury, zdravotnictví nebo hasičům. Podle informací Hradecké Drbny se počítá s tím, že sbírka zůstane aktivní minimálně do konce roku 2024. O případném dřívějším ukončení může rozhodnout pouze vedení města.  

Na transparentním účtu 8999998/0100 vedeným u Komerční banky bylo ke včerejšímu večeru 218 tisíc korun.  

Město mělo reagovat flexibilněji, zní z opozice  

Podle některých členů opozice měla hradecká radnice s pomocí Ukrajině reagovat flexibilněji. „Město se mělo daleko efektivněji zabývat například ubytováním v městských bytech,“ uvedla pro Hradeckou Drbnu současná zastupitelka a kandidátka na novou primátorku Pavlína Springerová (HDK). Upozornila také na to, že celá řada jiných měst uspořádala humanitární sbírku. Hradec Králové nikoli.  

Podle současného užšího vedení je podpora pro Ukrajinu ze strany města nadstandartní. „Pomoc Hradce Králové je víc než dostatečná. Prakticky ihned po vypuknutí konfliktu na Ukrajině jsme poskytli dva miliony korun na přímou pomoc této zasažené zemi. A tím pochopitelně i tamním občanům,“ hájí kroky města v dřívějším vyjádření pro Hradeckou Drbnu Hrabálek.  

Kromě toho Hradec Králové ukrajinským uprchlíkům odpustil poplatek za pobyt a nabídnul městskou hromadnou dopravu zdarma. 

Na jistou míru chaosu však také upozorňuje zastupitelka a ředitelka Diecézní charity Hradec Králové Anna Maclová (Koalice pro Hradec). „Ta podpora ze strany města se objevovala postupně a pomalu. Z mého pohledu to bylo trochu neuspořádané,“ uvedla pro Drbnu Maclová.  

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Hradec Králové, pomoc, peníze, Ukrajina, transparentní, účet, čerpadlo, Černihiv, partnerské, město, válka, transparentní účet, Alexandr Hrabálek, radnice, ODS, Anna Maclová, Pavlína Springerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové poslal první peníze svému partnerskému městu Černihiv. Finance využije na čerpadlo  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.