Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jičín vybral restaurátorku, která opraví historickou kašnu se sochou Amfitrité na Valdštejnově náměstí

Před časem se radnice v Jičíně rozhodla, že nechá opravit historickou kašnu sochou Amfitrité na Valdštejnově náměstí. Jde o unikátní historické dílo, proto bylo třeba najít restaurátora, který má povolení od ministerstva kultury. To se nakonec povedlo. Vítězem výběrového řízení se stala Markéta Novotná z Horky u Staré Paky. Kašnu opraví za jeden milion korun.

„Práce potrvají dle smlouvy o dílo do konce listopadu,“ uvedl v tiskové zprávě města mluvčí radnice Jan Jireš. Samotná rekonstrukce celé kašny je rozdělena na dvě části. Zvlášť se budou restaurovat kamenné a olověné části.  

Podle radnice je kašna v dezolátním stavu. „Poškození bylo zaviněno mimo jiné tím, že někteří kolemjdoucí přelézali bok kašny a vstupovali do vany,“ vysvětluje mluvčí. Během oprav se vana vyloží novým plechem, aby se zamezilo úniku vody. Zároveň už nebude možné, aby lidé vstupovali dovnitř.  

Turisté i místní znají kašnu jako tu, která má chrliče ve tvaru rybích hlav. Ačkoliv se o prvních podobách kašny hovoří už v 16. století, její aktuální podoba vznikla až v roce 1835 a je dílem Jana Suchardy. Socha znázorňuje řeckou bohyni vod, moří a krásy Amfitrité.   

Ohodnoť článek

Foto město Jičín

Štítky rekonstrukce, oprava, kašna, Jičín, Amfitrité, Valdštejnovo, náměstí, povolení, ministerstvo, chráněná, památka, historie, Valdštejnovo náměstí, Horka u Staré Paky, socha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín vybral restaurátorku, která opraví historickou kašnu se sochou Amfitrité na Valdštejnově náměstí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.