Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Počet ukrajinských uprchlíků v Královéhradeckém kraji přesáhl hranici 15 tisíc

Počet ukrajinských uprchlíků, kteří přišli do Královéhradeckého kraje, v úterý přesáhl hranici 15.000. V posledních dnech Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) eviduje pokles počtu přicházejících uprchlíků. Výrazně klesla jejich poptávka po ubytování.

Za posledních sedm dní hradecké asistenční centrum registrovalo 368 uprchlíků, zatímco v předchozím týdnu jich bylo 555. V úterý do centra přišlo 71 uprchlíků a jejich celkový počet dosáhl 15.056. "Provoz centra je nadále plynulý. Zatím jsme nemuseli zřizovat žádná provizorní ubytování ve stanech či tělocvičnách," dnes řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Ubytování hradecké středisko v posledních sedmi dnech zajistilo pro 33 běženců, v předchozích dvou týdnech ubytovalo 79 a 95 uprchlíků. V sobotu, v neděli a v pondělí středisko nemuselo shánět ubytování pro žádného běžence, v úterý ubytovalo čtyři lidi. Celkem ubytování prostřednictvím střediska získalo 2315 uprchlíků, tedy asi 15 procent z celkového počtu registrovaných běženců.

Kraj se nyní připravuje na případný příchod ukrajinských uprchlíků z Prahy zaplněné běženci. Hradecký kraj již od března odlehčuje regionům, které jsou uprchlíky přetížené. "Průběžně se podílíme a jsme připraveni i na další pomoc přetížené Praze v rámci našich ubytovacích kapacit," řekl hejtman Martin Červíček (ODS).

Největší nápor hradecké středisko zažívalo v prvních týdnech po invazi Ruska na Ukrajinu 24. února. Například ve druhém březnovém týdnu středisko odbavilo téměř 3900 uprchlíků, tedy skoro 600 denně. Od poloviny dubna se počet přicházejících uprchlíků stabilizoval přibližně na 520 týdně.

Do konce března středisko KACPU pracovalo v prostorách Kongresového centra Aldis, od 31. března sídlí v krajské administrativní budově poblíž autobusového a vlakového nádraží v ulici Na Okrouhlíku. Původní nepřetržitý provoz centra kraj postupně zkracuje. Od středy 11. května KACPU funguje od pondělí do pátku od 08:00 do 16:00 a v sobotu od 08:00 do 12:00. V neděli má zavřeno.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, správa, boje, migrace, Královéhradecký, uprchlík, Královéhradecký kraj, Praha, ruská invaze na Ukrajinu, Martin Červíček, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet ukrajinských uprchlíků v Královéhradeckém kraji přesáhl hranici 15 tisíc  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.