Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pevnost Dobrošov na Náchodsku je po třech letech opět přístupná veřejnosti

Po třech letech rekonstrukce se dnes otevřela veřejnosti předválečná pevnost Dobrošov na Náchodsku. Návštěvnost byla dnes dopoledne vzhledem k deštivému počasí nižší. V areálu přibylo nové návštěvnické centrum s audiovizuální expozicí, úpravu podstoupily nadzemní a podzemní části tvrze, které se vrátily podobou do let 1937 až 1938. Královéhradecký kraj do památky, která mu patří, investoval téměř 96 milionů korun.

"Za dopoledne přišlo zhruba 15 lidí, větší zájem očekáváme o víkendu. Rezervací rychle přibývá," řekl kastelán pevnosti Martin Měřinský.

V květnu bude otevřeno denně mimo pondělí od 10:00 do 16:00 a zájemci si mohou projít prozatím dva ze tří prohlídkových okruhů. Návštěvnické centrum je přístupné po celou otevírací dobu, do pevnostních srubů a podzemí budou komentované prohlídky odcházet v 11:00, 13:00 a 15:00. Aktuální informace jsou na webu.

"Doporučujeme návštěvníkům si prohlídky předem objednat. Objednané prohlídky musí přijít minimálně 15 minut před časem rezervace. Při pozdním příchodu rezervace propadá bez náhrady. Provozní doba na další měsíce bude upřesněna," řekl Měřinský.

První prohlídkový okruh vede do nového návštěvnického centra, kde je expozice věnovaná vývoji opevnění i událostem v roce 1938 či sbírka modelů vojáků a techniky československé armády období první republiky od Lubora Šušlíka. Zájemci si mohou vyzkoušet, jak vypadala střelba z děla na postupující tanky, hledání min či sledovat pomocí virtuální reality let netopýrů, kteří v pevnosti zimují. Centrum je bezbariérové a je možné se sem opakovaně během dne vracet. Vstupné pouze do návštěvnického centra je 50 korun, snížené 30 korun.

Další prohlídkový okruh zavede turisty kromě návštěvnického centra také do srubů Můstek a Zelený a podzemních chodeb mezi těmito objekty. Prohlídka podzemí je fyzicky náročná, návštěvníky čeká více než 400 schodů, teplota v podzemí je přibližně šest stupňů Celsia. V dělostřeleckém srubu Zelený je nyní osobní výtah, který díky lávce činí tento pevnostní objekt částečně bezbariérový, nutná je však předchozí domluva s personálem pevnosti. Plné vstupné na tento prohlídkový okruh, který zahrnuje také návštěvnické centrum, je 170 korun, snížené 110 korun. Pětikilometrová naučná stezka v areálu pevnosti a jeho okolí je přístupná zdarma.

Třetí prohlídkový okruh je zatím nepřístupný, vede do pěchotního srubu Jeřáb a přilehlé části podzemí. Tato část pevnosti bude podle hejtmanství otevřená pouze v červenci, srpnu a o státních svátcích. I zde návštěvníci musejí počítat s fyzickou náročností prohlídky.

Tvrz Dobrošov měla spolu s dalšími 12 dělostřeleckými tvrzemi bránit hranice státu. Stavební práce začaly 13. září 1937 a byly naplánovány na dva roky. Dělníci stihli dokončit tři ze sedmi plánovaných objektů, po mnichovských událostech byla výstavba zastavena.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, stavby, památky, Dobrošov, FOTO, pevnost, okres Náchod, Královéhradecký kraj, roubená stavba, Lubor Šušlík, První republika, Československá armáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pevnost Dobrošov na Náchodsku je po třech letech opět přístupná veřejnosti  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.