Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

O kotlíkovou dotaci mohou tentokrát žádat jen nízkopříjmové domácnosti a důchodci

Nízkopříjmové domácnosti v Královéhradeckém kraji se budou moci od 15. června přihlásit o o dotaci na výměnu neekologického kotle na tuhá paliva. Mezi žadatele by kraj měl rozdělit přes 130 milionů korun. Žádosti budou zájemci opět podávat výhradně elektronickou cestou. Kraj přijímá žádosti o takzvané kotlíkové dotace od roku 2016 a dosud rozdělil žadatelům asi 600 milionů korun.

První registrace žadatelů do pořadníku začne 15. června prostřednictvím dotačního portálu kraje a potrvá od 10:00 do 14:00. Další registrace kraj plánuje spustit 29. června, 13. a 27. července a 10. a 24. srpna. Žadatelé zapsaní do pořadníku budou muset v následujících dnech vyplnit kompletní elektronickou žádost a pak doručit na hejtmanství i listinnou verzi žádosti.

"Cílem dotačního programu je, stejně jako v předchozích výzvách, snížení emisí z lokálního vytápění díky eliminaci zastaralých kotlů s ručním přikládáním," uvedl hejtman Martin Červíček (ODS). Podpora se týká rodinných domů, bytů a nově i trvale obývaný rekreačních staveb.

Dotaci dostane domácnost, u níž čistý příjem na člena domácnosti nebyl v roce 2020 vyšší než 170 900 korun čistého. Mezi oprávněné žadatele bez ohledu na výši příjmu patří domácnosti složené výhradně ze starobních důchodců nebo invalidních důchodců třetího stupně. Dále jde o nezletilé nebo studenty do 26 let a lidi, kteří v období od začátku roku 2020 do doby podání žádosti pobírali dávky v hmotné nouzi nebo příspěvek na bydlení.

Dotace může dosáhnout až 95 procent způsobilých výdajů při limitech 130 tisíc korun u kotle na biomasu, 180 tisíc korun u tepelného čerpadla a sto tisíc korun u plynového kondenzačního kotle. U plynových kotlů dotaci získají pouze již instalovaná zařízení nebo zařízení objednaná do 30. dubna 2022.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky ČR, správa, ovzduší, teplo, dotace, Královéhradecký, kotlíková, životní, prostředí, výměna, kotlů, vytápění, nízkopříjmová, domácnosti, Královéhradecký kraj, Martin Červíček, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O kotlíkovou dotaci mohou tentokrát žádat jen nízkopříjmové domácnosti a důchodci  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.