Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Stát chce zrušit polovinu stavebních úřadů v kraji. Hejtmanství a obce se proto proti plánu ohradí

V Královéhradeckém kraji by měla zaniknout zhruba polovina stavebních úřadů. Alespoň to je plán státu, který uvažuje nad uzavřením 23 z 48 úřadů. Proti návrhu se ohradí jak sám Královéhradecký kraj, tak některé obce, kterých by se rušení stavebních úřadů dotýkalo.

„Se starosty jsem projednal výhrady, které máme k připravované úpravě stavebního zákona. Ministerstvo pro místní rozvoj to zdůvodňuje tak, že je v budoucnu nahradí digitalizace a vše bude lépe fungovat, s čímž nesouhlasíme. Až bude fungovat digitalizace, teprve tehdy lze něco rušit,“ uvedl v tiskové zprávě hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS). 

Připravovaná novela stavebního zákona by se měla nejvíce dotknout Jičínska. Podle hejtmanství je největší problém, že agendu zrušených úřadů budou muset převzít ty, které zůstanou v provozu. Ministerstvo pro místní rozvoj navíc uvedlo, že nepočítá s finančním příspěvkem pro navýšení počtu pracovníků na zbylých úřadech. Tyto peníze tak budou muset vynaložit konkrétní města a samosprávy. 

„Budeme požadovat úpravy návrhu v tom smyslu, že kromě obcí s rozšířenou působností mohou být obecními stavebními úřady i další obce za předpokladu, že splní zákonem stanovené požadavky, které budou ve stavebním zákoně jednoznačně stanoveny,“ uvedl hejtman. Na obci by následně zůstalo rozhodnutí, zda chce tyto podmínky splnit a stavební úřad zachovat. 

Hejtmanství také navrhuje, aby zákon počítal s možností, že obec tyto podmínky přestane plnit. V tu chvíli by povinnost úřadu přešla na stavební úřad v obci s rozšířenou působností.  

„Vedle výše zmíněného kraj nesouhlasí ani s navrženým nastavením soustavy stavebních úřadů bez znalosti území, kdy je v podmínkách Královéhradeckého kraje velmi zřetelný nepoměr v území z hlediska regionálního rozmístění,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí krajského úřadu Dan Lechmann.  

Ohodnoť článek

Foto Michal Jarmoluk | Pixabay

Štítky ČR, správa, vláda, stavby, obce, Královéhradecký, stavební úřad, Královéhradecký kraj, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Martin Červíček, ODS, okres Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát chce zrušit polovinu stavebních úřadů v kraji. Hejtmanství a obce se proto proti plánu ohradí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.