Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do základních škol v Hradci Králové se hlásí tisícovka dětí. Do lavic usednou s ukrajinskými spolužáky

Do základních škol v Hradci Králové by mohlo v září nastoupit 1 066 dětí. To je výsledek dubnových zápisů do místních škol. Tyto děti letos usednou do lavic se svými ukrajinskými spolužáky. Jejich zápis se konat teprve bude. Probíhat bude 10. června.

V současné době je jasné, že 171 dětí bude mít odklad. Přesné číslo žáků, kteří v září usednou do lavic tak zatím nikdo nezná. Podle radnice každoročně nastávají změny například kvůli nečekanému stěhování.  

„Obvykle to číslo klesne. Letos se nám navíc přihlásilo o osmdesát dětí méně než v loňském roce a o něco více dětí má zažádáno o odklad. Předpokládáme proto, že výsledné číslo bude někde pod devíti stovkami,“ uvedl v tiskové zprávě města primátor Alexandr Hrabálek (ODS). Město původně předpokládalo, že otevře 39 prvních tříd. V současné době to vypadá, že jich bude méně.  

Jelikož není číslo přihlášených dětí vysoké, nemusela žádná ze základních škol o přijetí žáků losovat. U nástupu do prvních tříd totiž mají přednost děti ze spádové oblasti.  

Hradec Králové připravuje zápis pro ukrajinské děti  

Do prvních tříd v Hradci Králové letos poprvé nastoupí i ukrajinské děti. „Jedná se o ty děti, které jsou v předškolním věku a zde v České republice pro ně již platí povinná předškolní docházka. Pro nástup do školy je třeba, aby dorazili k zápisu,“ uvedl v tiskové zprávě vedoucí odboru školství Zbyněk Bárta.  

V Hradci Králové je v současnosti zhruba 200 starších dětí. Ty k zápisu nemusí. Nástup do škol v Hradci Králové se vyřešil v rámci přestupu.  

Město Hradec Králové zřizuje 17 základních škol. V aktuálním školním roce je otevřeno 41 prvních tříd do kterých chodí 878 dětí.  

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky základní, škola, Hradec Králové, zápis, děti, Ukrajina, spolužák, vzdělání, žáci, základní škola, Alexandr Hrabálek, ODS, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do základních škol v Hradci Králové se hlásí tisícovka dětí. Do lavic usednou s ukrajinskými spolužáky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.